Decizia Rusiei de a interzice majoritatea produselor alimentare din Uniunea Europeana si SUA va afecta indirect si producatorii romani, putand pune presiune, de exemplu, asupra fermierilor, spune Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii.

Cititi si cum arata structura exporturile Romaniei in Rusia.

"Sanctiunile impotriva statelor UE afecteaza si Romania, chiar daca noi nu exportam foarte mult alimente pe piata rusa. In 2013, Romania a exportat in Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. Romania ar putea fi insa afectata, pentru ca o serie de alte tari din UE, care exportau masiv in Rusia, vor trebui sa-si gaseasca alta piata de desfacere si vor crea astfel presiune si asupra producatorilor romani, printr-o concurenta agresiva", a declarat Constantin, citat de Mediafax.

El afirma ca se impune o discutie rapida la nivelul Uniunii Europene si trebuie luate masuri ferme in fata unei situatii in care, in mod natural, fiecare stat va incerca sa-si protejeze propria industrie. "Preocuparea mea este sa le ofer producatorilor romani o piata de desfacere care sa nu fie alterata de productiile care nu se mai vand in Rusia. Doar exporturile de legumele si fructele din UE catre Rusia ajung la 2,7 miliarde de euro, ca sa dam doar un exemplu", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a afirmat ca in relatiile comerciale cu Romania, Rusia a fost "necinstita" in anii trecuti, atunci cand a respins alimente romanesti pe motive de standarde de calitate. "Dupa interziceri ale importurilor din state precum Republica Moldova, Romania sau Polonia, pe diverse motive, Rusia certifica acum ca si acelea au fost decizii politice", a continuat Constantin.

Premierul Dmitri Medvedev a anuntat ca Rusia a decretat o "interdictie totala" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din tarile europene si din Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile occidentale impotriva Moscovei. Interdictia se refera la carnea de vita, porc, pasare si peste, precum si la branza, lapte, legume si fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia. "Interdictia va putea fi ridicata insa daca partenerii nostri vor da dovada de o abordare constructiva", a declarat Medvedev intr-o interventie televizata.

Contactat de wall-street.ro, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, sustine ca Romania este protejata in relatia cu Rusia intrucat nu exista schimburi comerciale pe segmentul produselor lactate sau din carne.

La randul sau, Radu Timis, proprietarul Cris-Tim, considera ca decizia Rusiei ar putea fi in avantajul atat al producatorului, cat si al consumatorului, acestia beneficiind de scaderea pretului materiei prime.

De asemenea, Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), considera ca orice inghetare a relatiilor comerciale intre tari reprezinta un motiv de ingrijorare. “Insa la orice embargo se va gasi si un Al Capone care sa-l incalce”, completeaza Ionescu.

Anul trecut deficitul comercial cu Federatia Rusa a fost de 977 de milioane de euro, importurile totalizand peste 2,3 miliarde de euro. Romania a importat din Rusia combustibili si uleiuri minerale (1,9 miliarde de euro), cauciuc si articole din cauciuc (66 de mil. euro) si produse din fonta si fier- 27,2 mil. euro. In schimb, a exportat produse farmaceutice, uleiuri esentiale si lemn.

Rusia a importat in 2013 carne si produse din carne in valoare de 6,7 mld. dolari. Cei mai mari furnizori veneau din tari precum Danemarca (au livrat 6,6% din produsele din carne din Rusia), Germania (6,4%), SUA (5,3%) si Canada (3,8%). Pe de alta parte, cei mai mari exportatori de produse lactate in Rusia au fost anul trecut Finlanda (19,6 mil. dolari), Estonia (19,4 mil. dolari), Polonia (8 mil. dolari) si Lituania (7,3 mil. dolari).

Ca urmare a acestei decizii, productia interna de produse agricole ar putea creste in urmatoarele 18 luni la 10,8 mld. dolari, a precizat Nikolay Fyodorov, ministrul Agriculturii din Rusia.

Sursa foto: Conflict economic, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri