Ministerul Agriculturii va achita fermierilor avansurile pentru platile pe suprafata, acestia primind pana la finalul lunii viitoare 600 milioane euro.

Ministerul Agriculturii va incepe sa achite fermierilor, incepand cu 16 octombrie, avansurile pentru platile pe suprafata, acestia urmand sa primeasca pana la finalul lunii viitoare circa 600 milioane euro, a declarat miercuri ministrul de resort, Daniel Constantin, potrivit Mediafax.

"Din 16 octombrie vom incepe avansurile pentru platile pe suprafata in valoare de 50% din plata europeana, aproximativ 600 milioane euro vor pleca catre fermieri din 16 octombrie si, conform practicii de anul trecut, in doua saptamani toate fondurile vor fi in conturile lor", a afirmat Constantin intr-o conferinta de presa, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema. Pot beneficia de masurile de sprijin pe suprafata persoanele fizice si firmelor care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, sau administratori in cadrul asociatiilor in participatiune. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul. Sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de minim 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Anul trecut au beneficiat de aceste masuri peste un milion de fermieri. Pana la primirea subventiilor, fermierii pot accesa credite de la banci cu garantii acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), in baza adeverintei eliberate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) privind subventia de incasat. Sumele vor fi rambursate catre institutiile de credit la momentul virarii subventiilor APIA.

Citeste si:
Ministrul Agriculturii: Există stocuri de alimente și apă suficiente
Ministrul Agriculturii: Facem...
Sursa foto: Shutterstock.com/ Moneda europeana

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Agricultura românească, ineficientă: predomină fermele de subzistență
Setari Cookie-uri