Consumul de paine neagra a ajuns la 7% din valoarea pietei de paine, fiind evaluat la 45 de milioane de euro, iar pentru anul viitor se estimeaza ca va atinge o pondere de 10% din piata, a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria panificatiei Rompan, scrie Mediafax.

"In ultimii doi ani s-au inregistrat cresteri semnificative ale vanzarilor de paine neagra (paine integrala, graham, de secara sau semialba). Oamenii au inceput sa fie constienti ca aceasta paine face bine organismului si o cumpara din ce in ce mai mult", a spus Popescu.

El estimeaza ca painea neagra, care a ajuns sa acopere 7% din piata painii, va ajunge anul viitor la o cota de 10%, reprezentand o crestere de peste 40 de procente.

Reprezentantul patronatului a aratat ca in alte tari din UE, consumul de paine neagra depaseste 20% din piata. "Inainte de 1989, in Romania se manca paine neagra, care era mai sanatoasa. Dupa aceasta perioada, la noi s-a nascut ideea ca nivelul de trai este dat de consumul de paine alba. In ultimii ani, insa, tendinta este de crestere pentru consumul de paine neagra, dupa cate observam din vanzarile noastre", a adaugat Popescu.

Reducerea TVA la paine, produse de morarit si panificatie, de la 24% la 9%, care a intrat in vigoare de la 1 septembrie anul trecut, a generat o scadere a evaziunii fiscale cu 20%, respectiv cu 200 milioane de lei, iar productia fiscalizata de faina si paine a crescut cu 19%, cu 280.000 de tone.

Citeste si:
ROMPAN: Cate kilograme de paine consuma romanii pe an
ROMPAN: Consumul de paine in...

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europena in privinta consumului de paine, arata datele AIB International. Astfel, un roman mananca in medie 97 de kilograme de paine pe an, mai exact 320 de franzele a cate 300 de grame. Topul este completat de Cipru (74 kg paine per capita), Belgia (67 kg per capita), Germania (57 kg), Danemarca (43 kg), Marea Britanie (14 kg). La nivel european media se situeaza in jurul a 61 de kilograme, respectiv 200 de paini. In 1989, un roman manca peste 430 de paini intr-un an, adica 130 de kilograme.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Citește și
Producţia de cireşe, afectată de secetă şi de îngheţul de primăvară
Setari Cookie-uri