Romania nu mai poate vinde animalele receptoare ale bolii limbii albastre (bovine, ovine si caprine) catre tarile membre UE, decat pentru sacrificare imediata, putand insa sa exporte catre tarile terte care nu au impus restrictii, au declarat reprezentantii ANSVSA, scrie Mediafax.

Restrictiile de circulatie a animalelor ce pot fi afectate de boala au fost impuse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in acord cu legislatia europeana, care este foarte stricta, au precizat reprezentantii autoritatii. Pot fi totusi vandute catre statele membre rumegatoare vii pentru sacrificare imediata, iar in ceea ce priveste comertul intracomunitar cu carnea si alte produse de la aceste animale nu sunt restrictii.

Totodata, Romania poate exporta rumegatoare vii catre state terte, acolo unde nu au dispus altfel autoritatile din tara respectiva, cum este cazul Iordaniei. Comertul intern cu bovine, ovine si caprine se poate desfasura fara restrictii, au mai precizat reprezentantii ANSVSA.

Un numar de 21 animale au murit in Romania din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectand 935 de animale din 158 de comune, potrivit datelor centralizate la 30 septembrie de ANSVSA. Autoritatea preciza ca boala afecteaza animale din 23 de judete, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in Buzau (248), Prahova (138) si Vrancea (123). In Buzau sunt bolnave animale din 32 de comune, in Prahova, din 31, iar in Vrancea, din 19. "Procentul animalelor afectate de boala, din totalul animalelor receptive existente in cele 23 judete, este de 0,01%", mai preciza ANSVSA.

Avand in vedere evolutia bolii limbii albastre pe teritoriul Romaniei si restrictiile asupra miscarii impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus inchiderea tuturor targurilor de animale de pe teritoriul tarii, pana in data de 5 octombrie 2014.

Citeste si:
Nereguli pe litoral: Amenzi de 196.000 de lei date intr-o saptamana
Controale pe litoral: Amenzi...

Primul caz de boala limbii albastre in Romania a fost diagnosticat in 22 august, in judetul Buzau. Saptamana aceasta au murit de boala limbii albastre cinci zimbri din Rezervatia Hateg-Silvut din judetul Hunedoara.

Sursa foto: Bovine, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Amenzi de peste jumatate de milion de lei pe litoral