Vanzarile de produse lactate au scazut in ultimele doua luni cu 25% din cauza embargoului impus de Rusia.

Vanzarile de lactate produse in Romania au scazut in septembrie si octombrie cu 25% fata de perioada similara din 2013, pe piata intrand, dupa embargoul impus de Rusia, cantitati mari de lactate produse in UE, a declarat Dorin Cojocaru, presedintele patronatului APRIL, potrivit Mediafax.

"Vanzarile de lapte produs in Romania merg foarte prost in ultimele doua luni si au scazut cu 25% fata de intervalul septembrie-octombrie 2013. De vina sunt scaderea puterii de cumparare, care a diminuat consumul, dar, in primul rand, cantitatile mai mari de produse intrate pe piata romaneasca din UE, la preturi mici, dupa embargoul impus de Rusia", a spus presedintele patronatului din industria laptelui. El a afirmat ca, din acest motiv, producatorii de lapte au ajuns sa ramana in depozite cu stocuri de marfa mai mari decat in oricare dintre ultimii ani. "Sunt multe ferme mari cu stocurile pana la tavan. Cele 150 de fabrici de lactate din Romania au pe stoc marfa pentru sase luni, in special lapte praf, cascavaluri si branzeturi", a adaugat Cojocaru.

Oficialul patronatului se teme ca numarul fermelor va scadea drastic in urmatorul an, pentru ca procesatorii romani incep sa piarda competitia cu cei din UE, care vin cu preturi mai mici. "A scazut mult productia de lapte in aceasta toamna. Ne omoara embargoul, pentru ca vine lapte din strainatate, din tari care inainte exportau in Rusia", a spus Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Potrivit unor surse din retail, nu doar vanzarile de lactate romanesti s-au diminuat, ci intreaga piata a laptelui a scazut in acest an. Astfel, vanzarile de lactate sunt, in primele zece luni ale acestui an, mai mici cu 5-7% fata de cele inregistrate in perioada similara din anul trecut. Potrivit APRIL, piata lactatelor este estimata la peste 880 de milioane de euro. Cei mai importanti producatori la nivel national sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco si Hochland.

Citeste si:
Michael Schmidt va deschide in martie un hub in Austria
Michael Schmidt va deschide...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Vanzarile online de flori vor creste cu 15% de Valentine's Day
Setari Cookie-uri