Fermierii din Republica Moldova sufera pierderi de 200 de milioane de dolari din cauza embargoului impus de Rusia importurilor de produse alimentare, a declarat ministrul moldovean al Agriculturii si Alimentelor, Vasile Bumacov, relateaza agentia rusa Sputnik, scrie Mediafax.

"Exporturile noastre agricole in Rusia erau de 197 milioane de dolari pe an, respectiv 20% din exporturile totale. Doar vanzarile de vinuri se ridicau la 40 de milioane de dolari. In prezent, aceste vinuri trebuie vandute in alta parte. Inregistram totodata pierderi de circa 20 de milioane de dolari in cazul vanzarilor de mere", a spus Bumacov.

Ministrul a aratat ca tara sa a fost nevoita sa isi orienteze exporturile de alimente pe piata UE, in urma deciziei Rusiei de a restrictiona importurile de alimente din Uniunea Europeana, din cauza crizei ucrainene. Bumacov a spus ca vanzarile pe piata europeana nu vor acoperi pierderile, iar fermierii vor avea nevoie de sprijin pentru a face fata impactului emabargoului rusesc. "Fermierii au mari sperante pentru subventii europene substantiale. Au nevoie sa investeasca in infrastructura de procesare a merelor, cum ar fi spatii de stocare la rece si linii de sortare si ambalare. Inregistram pierderi pentru ca fermierii sunt nevoiti sa caute alte piete", a explicat ministrul.

Dupa ce Rusia a interzis importurile agricole din Republica Moldova, Uniunea Europeana a introdus cote pentru subventionarea produselor agricole moldovenesti, pentru a ajuta economia tarii, dar Bumacov a subliniat ca tara poate produce mult mai mult. "Cotele oferite de europeni la inceput erau ridicole. Au estimat exporturile noastre in UE la circa 20 de tone si le-au multiplicat cu 10. In urma unor negocieri foarte dificile, am reusit sa marim cantitatea mai intai la 20.000 de tone, iar apoi la 80.000 de tone. Dar putem produce de 10 ori mai mult", a spus oficialul.

Dupa alipirea Crimeei la Rusia, Uniunea Europeana a impus Rusiei mai multe randuri de sanctiuni, iar autoritatile de la Moscova au raspuns in august cu interzicerea timp de un an a importurilor de anumite alimente din UE. Republica Moldova vrea sa adere la Uniunea Europeana, iar in luna iunie a semnat un acord de asociere cu UE care intareste legaturile economice si politice dintre cele doua parti.

Sursa foto: Republica Moldova, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri