Peste 500.000 de agricultori, adica mai bine de jumatate din totalul fermierilor romani, lucreaza si acum pamantul cu sapa, la 25 de ani de la Revolutie. Romania este de altfel tara din UE cu cea mai mica rata de mecanizare in agricultura, a declarat Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.

"Cel putin jumatate de milion de romani care primesc subventii pentru agricultura in acest moment lucreaza pamantul cu sapa. Suprafetele sunt mici, veniturile sunt mici, iar accesul la imputuri - seminte, protectia plantelor - este ca si inexistent. Ei traiesc din ceea ce cultiva cu sapa la limita subzistentei", a mai spus oficialul federatiei, citat de Mediafax.

Jurconi spune ca multi dintre fermierii care lucreaza pamantul cu sapa au intre 1-3 hectare si nu au suficiente resurse financiare pentru a plati mecanizarea. Ponderea mare a muncii manuale in agricultura este reflectata si in activitatea distribuitorilor de unelte. Oficialul federatiei spune ca in mediul rural exista multi furnizori de unelte, care nu si-au restrans activitatea in ultimii ani.

"Furnizorii de sape si unelte de genul asta - sape, greble, furci - traiesc foarte bine si nu sunt pe cale de disparitie. In strainatate oamenii folosesc sapele doar ca hobby. In rest, toata agricultura este mecanizata. Chiar si Bulgaria este mai mecanizata decat noi. La ei, cei care lucreaza cu sapa sunt putini, iar importanti sunt agricultorii mari si medii. La noi, in schimb, sunt multi cei care au suprafete mici si le lurcreaza manual", a mai spus Jurconi. Potrivit datelor APIA, in Romania sunt inregistrati aproximativ un milion de fermieri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri