Predoiu a avut o discutie cu comisiile din interiorul PNL pentru agricultura pe marginea programului de guvernare pregatit de liberali.

”In opinia PNL, agricultura va fi unul din motoarele de crestere economica. Romania poate deveni o putere regionala agricola, cu conditia sa acceleram reformele incepute si stopate in acest moment. E absoluta nevoie de urgentarea cadastrului, e nevoie de o politica fiscala care sa puna producatorii romani din agricultura in conditii de competitivitate cu producatorii din tarile limitrofe care beneficiaza de un TVA mai scazut, e nevoie de scoli profesionale in domeniul agriculturii, de comasarea terenurilor, de investitii in lucrari de infrastructura si asa mai departe”, a declarat prim-vicepesedintele PNL, citat de Mediafax.

El a fost intrebat care ar fi, in opinia sa, primele trei masuri pe care le va implementa in cazul preluarii guvernarii. Predoiu a raspuns ca in acest moment, TVA-ul ”este o problema majora pentru producatorii din Romania”, multe unitati de productie din acest domeniu inchizandu-se sau lucrand pe pierdere din acest motiv.

”O alta masura pe care o avem in vedere este stimularea folosirii terenurilor care in acest moment nu sunt lucrate, stimulare prin politici fiscale. Adica acelor suprafete de teren care sunt in proprietatea diverselor persoane fizice sau juridice si nu sunt exploatate, desi ele au potential agricol. Tot in acest sens putem stimula institutia arendarii, pentru ca pamantul sa fie lucrat si sa nu stea nelucrat. Putem face politici de stimulare pentru comasarea si integrarea pe orizontala a serviciilor si productiei din agricultura. Putem grupa producatorii in clustere de productie, in agropolisuri, care sa scada costurile de productie si sa permita mai usor exportul produselor noastre cu profit pentru producatorii nostri si pentru bugetul de stat implicit”, a mai declarat Predoiu.

Sursa foto: Shutterstock