Victor Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca Ministerul Agriculturii a intarziat plata subventiilor pe cap de animal, desi avea fondurile necesare. Premierul a subliniat ca fermierii au dreptate sa protesteze si i-a solicitat ministrului de resort sa le explice ca, intre timp, subventiile au fost platite.

Mai multe sute de fermieri au protestat, joi, in fata Palatului Victoria, chiar in timpul sedinei de guvern, pentru intarzierea platii subventiilor. "Am vazut ca exista o nemultumire la fermieri, domnul ministru! Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermieri?", l-a intrebat Ponta, in sedinta de guvern, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, scrie Mediafax.

Acesta i-a raspuns ca a existat, intr-adevar, o anumita intarziere la plata subventiilor pentru cap de animal, "din cauza externe", dar a explicat ca, de joi, fermierilor le-au fost achitate in conturi toate fondurile, fiind platite circa 275 milioane lei. "Daca au banii, de ce protesteaza? Pai, mergeti si spuneti-le ca au banii in cont, sa-i ia din cont. Si de ce nu proteseteaza la dumneavoastra, de ce potesteaza la Guvern? E spatiu mai mare? Data viitoare sa incercam sa nu mai existe intarzieri! Pana la urma, oamenii au dreptate, e o diferenta daca ii dai la timp sau daca ii dai cu peste o saptamana sau doua mai tarziu", a aratat premierul

El i-a cerut, totodata, ministrului Constantin sa prezinte fermierilor care protesteaza la Guvern "extrasul bancar" cu banii virati.

Daniel Constantin: Subventia pe cap de animal, platita doar la ovine, La bovine, saptamana viitoare

Subventia pe cap de animal a fost platita crescatorilor de ovine, iar plata aferenta pentru crescatorii de bovine va fi efectuata saptamana viitoare, a anuntat, dupa discutii cu reprezentantii fermierilor, ministrul Agriculturii, care a dat vina pe "cauze externe" pentru intarzierea acestor plati. El a discutat, joi, la Guvern, cu reprezentanti ai fermierilor care au protestat, in fata Palatului Victoria, cu privire la intarzierea subventiilor pe cap de animal.

"I-am asigurat pe crescatorii de ovine ca platile au fost deja facute. Am demonstrat acest lucru prin ordinele de plata. Parte din fermieri incasesera deja sumele respective, parte din ei ii vor gasi astazi sau maine in conturile lor, depinde foarte mult de transferul care se face din trezorerie sau din bancile comerciale", a aratat Constantin. Acesta a adaugat ca, pana la Pasti, vor fi platite si subventiile pentru ovine.

"Ne-am angajat in fata crescatorilor ca, pana la sarbatorile pascale, vor avea subventiile si pentru bovine. Pentru crescatorii de bovine, vom primi datele luni, iar saptamana viitoare vor fi facute viramentele pentru acestea", a asigurat Constantin. El a motivat intarzierile la aceste plati prin "cauze externe", respectiv accesul restrictionat la baze de date.

"Fondurile au fost disponibile in conturile Ministerului Agriculturii, numai ca procedura prin care am avut acces la baze de date a facut sa avem aceasta usoara intarziere. Exista cauze externe. Accesul pe care Agentia de Plati l-a avut la baza de date a fost restrictionat o anumita perioada. Pentru crescatorii de ovine am primit datele ceva mai devreme", a explicat ministrul Agriculturii.
Constantin a aratat ca a mai discutat cu fermierii despre inceperea in toamna a campaniei de vaccinare pentru asa-numita boala a "limbii albastre", despre reglementari mai stricte privind certificatul de producator si despre exportul de carne in tarile arabe.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri