Jan Glas, managing partner al firmei de consultanta si audit TPA Horwath, a vorbit la WALL-STREET 360, in saptamana dedicata finantarii in agricultura, despre potentialul imens pe care Romania il are in acest sector. "Chiar daca vedem investitori care vin si fac afaceri in agricultura, inca nu am ajuns nicaieri in comparatie cu potentialul".

Jan Glas va fi prezent si la AgriFinance, masa rotunda organizata de wall-street.ro in 11 iunie, dedicata fermierilor in cautare de finantare. Inscrierile au inceput deja, participarea fiind gratuita.

Potentialul agricol al Romaniei, legenda sau realitate?

Jan Glas isi aminteste ca, in tinerete, pe vremea cand era copil, in Belgia, inainte de '89, profesorul ii povestea de Romania. "Nu vorbea de Dracula sau alta fantoma, ci vorbea de Romania ca un producator istoric in agricultura care asigura mancare in toata Europa".

Chiar daca vedem investitori care vin si fac afaceri in agricultura, inca nu am ajuns nicaieri in comparatie cu potentialul.

Seful TPA Horwath in Romania crede ca pasi spre dezvoltarea agriculturii sunt prea mici, prea inceti, iar avansul a fost franat din fasa, imediat dupa Revolutie, din cauza "greselii imense facuta in anii '90", cand terenurile au fost distribuite taranilor, astfel incat fiecare sa aiba cate un hectar cel putin. "Nu exista comasare, nu exista cadastru. Acesta cred ca este punctul primordial care ne face sa stam pe loc. Este foarte greu sa realizezi o investitie daca esti nesigur asupra proprietatii si ai probleme sa identifici cine este proprietarul", spune Jan, referindu-se la Romania ca la a doua lui tara.

Agricultura, speculatie sau investitie strategica?

Jan Glas considera ca majoritatea investitorilor care vin acum in agricultura romaneasca o fac pe termen lung, iar in prezent nu ar fi profitabila. Acesti investitori dezvolta insa o pozitie pentru viitor, stiind ca va fi o piata uniforma in toata Europa.

"Noi am avut prea multi investitori care au venit pentru un profit rapid, cum este si cazul padurilor, unde este o problema ampla. Nu vorbim de un investitor sau doi, este o problema generala, pentru ca oamenii au venit pentru un castig imediat", atrage atentia Glas.

Agricultura este o afacere pe care nu o faci pentru generatia ta, ci pentru generatia viitoare.

In ceea ce priveste potentialul de crestere al economiei romanesti, Jan Glas observa un interes crescut fata de Romania la seminariile din strainatate, unde investitorii analizeaza intreaga regiune si aleg dintre Slovenia, Ungaria, Bulgaria sau Romania.

Inainte de faimoasa criza, am spus ca este usor sa fii consultant in Romania, pentru ca in fiecare zi ateriza un avion cu investitori noi. Dupa ce a venit criza, nu mai veneau decat avioane cu muncitori romani din Spania si Italia.

Jan Glas este managing partner al TPA Horwath, o importanta firma de contabilitate, audit si consultanta din piata romaneasca. Jan a facut cunostinta cu piata romaneasca in 1997 si are o experienta de peste 20 de ani in consultanta, cariera pe care a inceput-o in Belgia la una dintre firmele din Big4.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri