Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor se va reuni peste o saptamana ca sa discute despre situatia creata in agricultura din cauza secetei, a anuntat, marti, presedintele comisiei, Nini Sapunaru, spunand ca il cheama la discutii, pentru a gasi solutii urgente, si pe ministrul Daniel Constantin.

“Dupa cum ati vazut, Guvernul este iar surprins ca a venit seceta, desi, din luna iunie, agricultorii au tras semnale clare de alarma cu privire la aceasta situatie. Probabil ca la toamna Guvernul va fi surprins iar de inundatii. Toate prognozele au sugerat faptul ca, dupa trei ani foarte buni pentru agricultura, urmeaza si perioade secetoase. Mai mult, este posibil ca seceta sa afecteze agricultura si in anii urmatori”, a spus, marti, intr-o conferinta de presa, Nini Sapunaru, vicepresedinte PNL si presedinte al Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, scrie Mediafax.

El a aratat ca sistemul de irigatii acopera doar 140.000 de hectare si canalele magistrale de irigatie sunt goale si ca, in mod cert, trebuie irigatii pentru a putea insamanta culturile noi, iar ministrul Agriculturii nu face nimic. Sapunaru a mai spus ca saptamana viitoare va fi convocata Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor pentru a discuta despre situatia creata de seceta.

”Saptamana viitoare, in calitate de presedinte, voi convoca Comisia pentru agricultura pentru a pune in discutie situatia creata de seceta dezastruoasa din acest an si, in acest context, vom dezbate si lipsa de solutii din partea Guvernului. Vom convoca atat Ministerul Agriculturii, cat si asociatiile de producatori”, a afirmat Nini Sapunaru, precizand ca sedinta va avea loc saptamana viitoare, marti, de la ora 10.00.

El a mai spus ca PNL solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale implicarea Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare pentru a umple canalele principale de irigatii pe cheltuiala proprie. La randul sau, Diana Pavelescu, secretar al Comisiei de agricultura a PNL, a sustinut ca solutia pentru combaterea efectelor secetei ar fi realizarea in regim de urgenta a unei evaluari a pagubelor produse, iar in urma acestei estimari sa fie achitata fiecarui agricultor o suma fixa drept avans pentru aceste pagube. Pavelescu a mai spus ca seceta va duce si la cresterea pretului furajelor, va afecta si pretul cerealelor si, implicit, si consumatorul.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, luni, in urma unei intalniri cu reprezentanti ai agricultorilor, ca autoritatile vor acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urma fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene, el sustinand ca nu exista o evaluare exacta a efectelor secetei in agricultura. Constantin a afirmat ca, probabil, fiecare fermier inregistreaza pierderi din cauza secetei la culturile de primavara, iar culturile insamantate in toamna anului 2014, pentru care s-a incheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei.

El a mai spus ca, in ceea ce ii priveste pe fermierii mari, avand in vedere ca valoarea despagubirilor ar trebui sa fie mai mare, trebuie notificata Comisia Europeana. Discutiile dintre minister si agricultori au vizat si sistemul de irigatii.

La randul lor, reprezentantii agricultorilor ale caror culturi au fost grav afectate de seceta in ultimele luni s-au declarat nemultumiti de durata evaluarii pagubelor de catre autoritati, dar si de ineficienta cheltuielilor cu sistemul de irigatii. Presedintele LAPAR declara, la inceputul lunii august, ca seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a cauzat producatorilor pierderi de peste doua miliarde de euro, reprezentand investitii nerecuperabile, si va duce la majorarea preturilor produselor romanesti, in perioada urmatoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri