Regia Nationala a Padurilor Romsilva a achizitionat incepand cu luna iunie, la nivelul directiilor silvice, 800 de tone de fructe de padure, in timp ce pentru intreg anul 2015 estimeaza ca va colecta aproximativ 3.500 de tone, in scadere cu aproximativ 40% fata de 2014.

Fructele colectate sunt afine negre (290 de tone), zmeura (210 tone), catina (260 de tone), mure (20 de tone) si porumbe (20 de tone). Campania continua pana la epuizarea fondului de marfa, atat timp cat conditiile meteorologice permit acest lucru, scrie Mediafax.

Pentru acest an, Romsilva, prin directiile silvice din subordine, si-a propus valorificarea unei cantitati de aproximativ 3.500 tone fructe de padure, cu circa 30-40% mai putin comparativ cu anul trecut, din cauza fenomenelor meteo extreme - ploi torentiale si grindina inregistrate in cursul lunii iunie in judetele Alba - Valea Ariesului, Cluj, Sibiu si Hunedoara - Retezat.

Valorificarea fructelor de padure se face preponderent pe piata externa, in baza contractelor incheiate de directiile silvice direct cu partenerii externi (majoritari din Comunitatea Europeana - Germania, Austria, Olanda, Belgia si Ungaria) sau prin parteneri traditionali care in fiecare an asigura livrarea produselor catre consumatori externi.

Fructele de padure se valorifica, in cea mai mare parte, in stare refrigerata, congelata (in cazul directiilor silvice care dispun de instalatii de frig), in diverse ambalaje.

"O situatie cu care se confrunta directiile silvice este generata de faptul ca se constata o scadere a interesului partenerilor pentru preluarea fructelor in stare proaspata. Pentru eficientizarea activitatii directiilor silvice, RNP Romsilva are in vedere dotarea acestora cu instalatii de frig pentru a congela sau refrigera fondul de marfa solicitat pe piata externa", se arata intr-un comunicat al Romsilva.

In prezent, Romsilva mai administreaza circa 3,2 milioane hectare fond forestier proprietate publica a statului, respectiv 49% din fondul forestier national.

Sursa foto: Fructe de padure/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri