Ministerul Agriculturii va primi la rectificarea bugetara peste un miliard de lei, respectiv 640 de milioane lei, bani pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta, 106 milioane lei pentru subventii la motorina si diferenta, realocarea unor sume cedate altor ministere la rectificarea anterioara.

"Suma finala va depasi un miliard de lei si este compusa din 640 de milioane lei pentru despagubiri, 106 milioane pentru plata subventiei la motorina pentru trimestrul trei si diferenta este o suma pe care am cedat-o bugetului consolidat la rectificarea precedenta pentru a ajuta celelalte ministere in procesul de confinantare a fondurilor europene. Acum, avem nevoie pe final de an de acea suma si o primim inapoi", a spus Daniel Constantin, scrie Mediafax.

Daniel Constantin a anuntat ca fermierii care au fost afectati de seceta vor primi despagubiri de la Guvern, cel mai probabil, de la jumatatea lunii decembrie. "Am avut o discutie cu primul-ministru si in persepectiva rectificarii care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani si cu ministrul de Finante, am hotarat suma totala pe care Guvernul, prin ministerul Agriculturii, o va acorda ca si despagubiri pentru fermierii afectati de seceta, ea se ridica la 640 milioane lei, deci o suma destul de mare care va veni la bugetul ministerului Agriculturii prin aceasta rectificare si dupa aceea va fi distribuita catre fermieri imediat dupa momentul in care vom primi cererile si in momentul in care vom avea acceptul Comisiei Europene scris, vizavi de notificarea pe care o facem", a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin la finalul sedintei saptamanale a Executivului.

Potrivit lui Constantin, aceasta Hotarare, privind despagubirile pentru fermieri, va fi aprobata cel mai tarziu in sedinta de Guvern de saptamana viitoare. "Astazi (marti n.r.) notificam Comisia Europeana, de la 1 noiembrie, cel mai probabil, vom primi cereri, vom anunta imediat ce se va aproba Hotararea de Guvern vom primi cereri din partea fermierilor, urmand ca la inceputul sau jumatatea lunii decembrie, imediat ce va veni raspunsul Comisiei Europene, sa incepem sa facem aceste plati", a precizat Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, despagubirile se vor acorda fermierilor care au suferit pierderi pe mai mult de 30 la suta din suprafata, acest lucru fiind prevazut in regulamentul european. "In diverse stadii au fost afectate aproximativ 1.6 milioane de hectare. Vorbim aici de cei care au suferit pierderi pe suprafate mai mari de 30 la suta, deci intre 30 la suta si suta la suta. A nu se intelege ca toata suprafata de un milion sase sute de mii de hectare au fost afectate in totalitate. In diverse stadii aceasta suprafata este afectata", a aratat Constantin, adaugand ca numarul beneficiarilor care vor primi aceste despagubiri este de "apoximativ 173.524", dintre care 165 de mii de beneficiari sunt persoane fizice.

In acelasi context, Daniel Constantin a spus ca valoarea despagubirilor este diferita, in functie de stadiul in care a fost afectat fiecare beneficiar. "Valoarea maxima pentru cei care au fost afectati suta la suta difera, iar la culturiile principale, dau un exemplu: la porumb, ea nu poate sa depaseasca 420 de lei la hectar in cazul persoanelor juridce, 210 lei la hectar in cazul persoanelor fizice", a precizat Constantin.

Categoriile de culturi care beneficiaza de aceste ajutoare sunt cele de porumb boabe, floarea soarelui, soia, cartofi, sfecla de zahar, legume, plante de nutret, pasune si faneata. "La legume, pentru persoanele fizice suma maxima poata sa ajunga la 1.100 lei pe hectar, persoanle juridice 2.200 lei pe hectar. La cartof pentru persoane fizice 850 lei la hectar, vorbim de plafonul maxim, daca sunt afectati in proportie de suta la suta. Daca valoarea pagubelor este undeva la 80-90 la suta se va calcula procentual si aceasta suma va scadea gradual pentru a ajunge la compensarea respectiva", a spus ministrul Agriculturii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri