Pretul scazut al terenurilor agricole, calitatea solului si mana de lucru ieftina reprezinta doar cateva dintre premisele pentru care Romania continua sa reprezinte o destinatie de interes pentru investitorii straini din agribusiness.

Potrivit Institutului National de Statistica din cei peste 238.000 km patrati, cat este suprafata tarii, aproximativ 63% este reprezentata de teren arabil pe care se cultiva preponderent grau si porumb, potrivit Mediafax.

Romania are o suprafata agricola mare si este amplasata strategic in Europa, motiv pentru care investitorii din agribusiness vor continua sa vina aici, este de parere Hugh Beirne, manager sicoproprietar al companiei Avalon Comp.

„Companiile din Romania si piata de aici sunt in continuare atractive pentru investitori. Cu o ampla sursa de hrana produsa local, fermierii care se ocupa cu cresterea animalelor vor continua sa investeasca aici“, a spus antreprenorul care a stat inspatele mega-tranzactiei de peste 50 de milioane de euro prin care grupul irlandez Origin Enterprises, cu venituri anuale de 1,4 mld. euro, a preluat „la pachet“, in vara anului trecut, businessurile antreprenoriale specializate in distributia de inputuri agricole Redoxim Timisoara si Comfert Bacau.

Cele mai mari companii cu investitii straine din agricutura care si-au deschis afaceri in Romania isi desfasoara activitatea preponderent in zona de trading, adica cumpara materii prime de la fermierii romani pe care le exporta in alte tari, cum se intampla in cazul Cargill, Ameropa, Expur sau altele, desi exista si investitori straini cu sistem integrat de productie, cum se intampla in cazul chinezilor de la Smithfield, cel mai mare procesator de carne de porc la nivel mondial, care au 52 de ferme active de crestere a porcinelor in judeteleTimis si Arad si abator propriu.

Citeste si:
Aproape 50.000 de imobile, vandute la nivel national in luna iunie
ANCPI: In luna iunie 2018, au...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Oros: Sunt județe în care seceta a afectat un teren mai mare decât s-a cultivat
Setari Cookie-uri