Pretul scazut al terenurilor agricole, calitatea solului si mana de lucru ieftina reprezinta doar cateva dintre premisele pentru care Romania continua sa reprezinte o destinatie de interes pentru investitorii straini din agribusiness.

Potrivit Institutului National de Statistica din cei peste 238.000 km patrati, cat este suprafata tarii, aproximativ 63% este reprezentata de teren arabil pe care se cultiva preponderent grau si porumb, potrivit Mediafax.

Romania are o suprafata agricola mare si este amplasata strategic in Europa, motiv pentru care investitorii din agribusiness vor continua sa vina aici, este de parere Hugh Beirne, manager sicoproprietar al companiei Avalon Comp.

„Companiile din Romania si piata de aici sunt in continuare atractive pentru investitori. Cu o ampla sursa de hrana produsa local, fermierii care se ocupa cu cresterea animalelor vor continua sa investeasca aici“, a spus antreprenorul care a stat inspatele mega-tranzactiei de peste 50 de milioane de euro prin care grupul irlandez Origin Enterprises, cu venituri anuale de 1,4 mld. euro, a preluat „la pachet“, in vara anului trecut, businessurile antreprenoriale specializate in distributia de inputuri agricole Redoxim Timisoara si Comfert Bacau.

Cele mai mari companii cu investitii straine din agricutura care si-au deschis afaceri in Romania isi desfasoara activitatea preponderent in zona de trading, adica cumpara materii prime de la fermierii romani pe care le exporta in alte tari, cum se intampla in cazul Cargill, Ameropa, Expur sau altele, desi exista si investitori straini cu sistem integrat de productie, cum se intampla in cazul chinezilor de la Smithfield, cel mai mare procesator de carne de porc la nivel mondial, care au 52 de ferme active de crestere a porcinelor in judeteleTimis si Arad si abator propriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri