Ionel Tonea, 36 de ani, a pornit in urma cu un an o afacere in agricultura, investind 11.000 de euro intr-o plantatie de capsuni in judetul Calarasi. El a detaliat pentru wall-street.ro pasii pe care cei interesati de o astfel de cultura trebuie sa-i parcurga.

Dupa ce a lucrat ca operator in domeniul IT timp de cinci ani in doua companii diferite, Ionel Tonea a decis in iunie 2015 sa porneasca o afacere in agricultura. ”Initial, m-am gandit la o plantatie de capsuni prin anul 2014, capsunile fiind ideea sotiei. Ulterior ne-am informat despre preturi , conditii, am studiat piata si am discutat cu unul dintre cei mai mari distribuitori/producatori de capsuni din Romania”, povesteste antreprenorul.

A plantat pentru inceput 24.000 de stoloni de capsuni la un pret de 0,65 bani per stolon, pe care i-a achizitionat de la un distribuitor local din Oradea. Stolonii au fost plantati pe o suprafata de 2.400 mp, investitia initiala fiind de 11.000 de euro. Banii au acoperit achizitionarea stolonilor, instalatia de irigat, pregatirea terenului si folia pentru protectia plantelor.

Plantatie de capsuni

Ce profit poti sa scoti din cultivarea capsunilor

”Principala provocare la inceput a fost lipsa de experienta. A fost o provocare pentru mine avand in vedere ca nu mai lucrasem in pomicultura/legumicultura. In al doilea rand, conditiile meteo si lipsa bugetului pentru diferite cheltuieli care au aparut dupa plantarea stolonilor”, spune Ionel Tonea.

Citeste si:
Sara Green, afacerea cu mancare vegana si raw din centrul Capitalei
Sara Green, afacerea cu...

In primul an antreprenorul a obtinut o productie de 500-600 kilograme de fruct, estimarile pentru acest an fiind de aproximativ 10 tone. In functie de sezon, pretul variaza intre 5 si 15 lei/ kg.

Capsuni

In ceea ce priveste profitabilitatea, Ionel Tonea vorbeste de un profit de 10.000 de lei obtinut anul trecut. ”Este o afacere profitabila, dar adevaratul profit il obtii din al treilea an. Este nevoie de multa munca si perserverenta si nu in ultimul rand trebuie sa-ti placa”, puncteaza Tonea.

Afaceri cu capsuni

Citeste si:
Ce afaceri au cei mai mari jucatori romani de incaltaminte
Ce afaceri au cei mai mari...

In luna mai a acestui an acesta intentioneaza sa planteze inca 4.000 mp, suprafata protejata prin solarii, pe baza unui proiect pe fonduri europene. De asemenea, Ionel Tonea isi propune sa comercializeze productia si pe piata din Bucuresti. Intr-un orizont de cinci ani, antreprenorul vrea sa ajunga la o suprafata de 2 hectare de capsuni protejati de solarii, sa diversifice soiurile cultivate si sa extinda echipa cu personal pregatit pentru a gestiona lucrarile de intretinere.

Descopera mai multe idei de business pe Raftul cu Afaceri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Afla care sunt cei mai creativi oameni de afaceri din istorie
Setari Cookie-uri