Programul National Apicol pentru perioada 2017- 2019 a fost aprobat de catre ministrul Agriculturii, documentul urmeaza sa fie trimis Comisiei Europene. Aceasta va stabili suma care va fi alocata, dupa care va emite o decizie in baza careia Guvernul Romaniei va elabora actul normativ de aprobare a sprijinului financiar si de implementare a masurilor de sprijin notificate. In perioada 2017- 2019, suma estimata a fi alocata este de peste 7 milioane de euro pe an, adica 21 de milioane de euro in trei ani, conform News.ro

Suma de 7 milioane de euro pe an poate fi primita de apicultorii romani pentru:

- medicamente
- hrana
- proteine
- material biologic
- analize fizico-chimie
- distrugerea varoozei (un parazit care ameninta familiile de albine, achizitionarea de matci (regine) si/sau familii de albine pentru apicultura conventionala sau ecologica).
-decontarea achizitionarii de stupi noi, care sa inlocuiasca cel mult 25% din totalul stupilor detinuti de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar.
-decontarea noilor achizitii de accesorii apicole, cum sunt colectoarele polen sau de propolis, uscatorul de polen sau incalzitor miere, cu conditia sa fie pastrate cel puiin trei ani.

In functie de numarul de familii de albine , fiecare agricultor poate cere exact suma de care are nevoie


Masurile de sprijin financiar vizeaza si achizitionarea de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (ANSVSA) a unor echipamente pentru efectuarea analizelor pentru evitarea falsificarii mierii si a produselor apicole si pentru determinarea zonei geografice de provenienta si a autenticitatii mierii

Cooperativele constituite de cel putin doi ani pot primi bani cu care sa cumpere maturator, centrifuga sau topitor de ceara cu abur din inox, daca membrii cooperativei detin minimum 1.500 de familii de albine.

Accesarea masurilor si depunerea dosarelor la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in vederea solicitarii sprijinului financiar se poate face direct de catre apicultor sau prin intermediul formei asociative.

In 2013, Romania a notificat, in Programul National Apicol pentru perioada 2014 – 2016, un efectiv de 1,5 milioane de stupi, iar suma alocata a fost de 20 de milioane de euro pentru intregul interval de timp.

Romania se claseaza pe locul 4 in topul producatorilor de miere europeni, cu circa 40.000 de apicultori la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri