Romania va verifica modul in care Polonia si Ungaria, state din care se importa cantitati importante de lapte, acorda subventii pentru productia de lapte, in conditiile in care pretul de import este "foarte ciudat", fiind mai mic decat pretul raportat la Comisia Europeana, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

Din aprilie 2015, piata europeana a laptelul a fost complet liberalizata, iar producatorii de lapte din Romania se plang ca piata romaneasca este invadata de importuri din alte state, mai ales din Polonia si Ungaria, la preturi foarte mici. "Este foarte ciudat cum poate sa ajunga laptele din Polonia atat de ieftin in Romania. (...) Pe lista de la Comisia Europeana, pretul este mult mai mare. Or, el ajunge in Romania la preturi mult mai mici. Producatorii acuza ca sunt subventii in statele respective. Vom verifica", a spus Achim Irimescu, potrivit News.ro.

Potrivit ministrului, laptele produs in Romania are unul dintre cele mai mici preturi din Uniunea Europeana, de 24 eurocenti/litru. Dupa datele raportate la nivel european, preturile medii din Polonia si Ungaria sunt putin mai mari, preturi mai mici decat in Romania fiind raportate doar in statele baltioce, de 14-15 eurocenti/litru. Media la nivel european este de circa 30 de eurocenti/litru.

Cu toate acestea, procesatorii de lapte din Romania sustin ca doar 10% din laptele procesat provine din Ungaria si Polonia, restul fiind colectat de la producatorii din Romania. Datele oficiale publicate saptamana trecuta arata ca procesatorii romani au colectat, in primele trei luni ale acestui an, o cantitate de lapte de 220.011 tone, cu 9% mai mare fata de primul trimestru din 2015.

In acelasi timp, importurile de lapte au crescut cu 54% in primul trimestru, pana la 38.120 tone. Romania are circa 1,7 milioane de vaci de lapte, insa doar 200.000 sunt in ferme cu randament mare, restul fiind la mici producatori, cu o productie scazuta, a precizat ministrul. Din aceasta cauza, Romania este putin competitiva pe piata laptelului la nivel european.

Totusi, Romania are un lapte de o calitate foarte buna, mai ales in zonele de munte, a subliniat ministrul. Pentru a-i ajuta pe producatorii romani, Ministerul Agriculturii a prevazut trei masuri: particparea la observatorul european al pretului laptelui, introducerea de contracte obligatorii intre producatori si procesatori si stimularea asociatiilor de producatori.

Sursa foto: Wasan Srisawat / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri