Ministerul Agriculturii vrea sa inaspreasca regulile pe care trebuie sa le indeplineasca strainii pentru a cumpara terenuri agricole in Romania, insa va tine cont si de regulile comunitare pentru a nu risca intrarea intr-o procedura de infringement, precum Bulgaria, a anuntat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, scrie News.ro.

“DG Market (Directoratul General pentru Piata Interna n.r.) a spus ca putem impune restrictii, dar ele trebuie sa corespunda unor obiective. De exemplu, comasarea terenurilor”, a spus Irimescu.

O alta conditie care se poate pune la vanzarea de teren agricol catre straini este asigurarea securitatii alimentare.

“Bulgaria a impus restrictii si acum este in infringement. Este foarte important cum scriem legea”, a mentionat ministru Agriculturii, care a subliniat ca cel mai bun exemplu in acest sens este Franta.

Altfel, Romania a cerut Comisiei Europene prelungirea termenului de plata a subventiilor europene din campania aferenta anului 2015 pana la finele lunii septembrie, fara penalitati.

Legislatia europeana prevede ca perioada de plata 1 decembrie-30 iunie, insa Romania se confrunta cu dificultati insemnate in ceea ce priveste plata subventiilor, din cauza complexitatii procesului.

Ne dorim ca banii sa ajunga cat mai repede la fermieri. Este dreptul lor sa-si primeasca banii

“Platile pot fi efectuate, fara penalizari, pana la 15 octombrie. Eu eram decis sa prelungesc cu o luna, pentru ca nu vad de ce ne-am duce pana in toamna. Dar APIA mi-a explicat ca riscam sa ramanem cu cateva mii de fermieri neplatiti”, a spus Achim Irimescu.

"In acest sens, m-am decis sa cerem o extindere pana la finele lunii septembrie. Ne dorim ca banii sa ajunga cat mai repede la fermieri. Este dreptul lor sa-si primeasca banii", a completat el.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca saptamana viitoare Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe platile pentru crescatorii de animale.

”APIA a facut mari eforturi ca, odata cu inceperea platilor pe zootehnie, sa fie inclusi si crescatorii care au fost in control. Avem in plan sa incepem platile pe zootehnie saptamana viitoare, dar imi e greu sa spun cand vom termina. Am primit promisiuni de la APIA ca in week-endul care urmeaza se va lucra la deblocarea dosarelor, pentru ca mai sunt cateva probleme, iar saptamana viitoare vom demara platile”, a spus Irimescu.

Pana in prezent s-au facut plati de 1,48 miliarde euro.

De asemenea, ministrul Agriculturii ii va prezenta premierului Dacian Ciolos, in doua saptamani, un raport cu masuri care pot fi luate pentru combaterea secetei si pentru a repune in functiune sistemul de irigatii.

“Premierul mi-a trasat sarcina sa vorbesc cu ministrul Finantelor si cu ministrul Energiei, pentru ca printre masurile pe care le avem la indemana ar fi umplerea canalelor de irigatii si subventia la electricitate. Calcule preliminare indica circa 30 de milioane de lei, bani pe care trebuie sa ii asiguram si pe care nu ii am in buget in acest moment, dar sper ca impreuna cu doamna ministru (al Finantelor, Anca Dragu, n.r.) sa rezolvam si aceasta problema”, a mai spus Irimescu.

Fermierii se tem ca toate culturile agricole ar putea fi afectate de seceta prognozata de meteorologi, daca nu vor fi irigate.

“Este mai rentabil sa platim aceste subventii decat sa platim despagubiri”, apreciaza Irimescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri