Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au dat 23 de amenzi in valoare de aproape 78.000 de lei, pentru nereguli descoperite la controale facute la carnea de pasare si au dispus suspendarea temporara a activitatii in patru unitati din Tulcea, Bucuresti si Ilfov, scrie News.ro.

ANSVSA a desfasurat, in perioada 6 - 24 iunie, o actiune la nivel national pentru a verifica modul in care operatorii din domeniu respecta conditiile sanitare veterinare referitoare la producerea carnii proaspete, a carnii tocate si a carnii preparate de pasare, precum si a carnii de pasare separata mecanic.

Inspectorii sanitar-veterinari au verificat 337 de obiective, dintre care 205 exploatatii comerciale de pui de carne, 12 exploatatii comerciale de curcani, 52 de unitati de abatorizare a pasarilor si de transare a carnii de pasare, 55 de unitati pentru producerea carnii tocate, a carnii preparate si a carnii de pasare separata mecanic, precum si 13 centre de sacrificare a pasarilor la nivelul exploatatiilor.

In urma controalelor au fost gasite mai multe nereguli, pentru care au fost date 23 de amenzi care au insumat 77.920 de lei, precum si 23 de avertismente pentru deficiente minore, in cazul acestora fiind stabilite termene de remediere.

De asemenea, au fost emise patru ordonante de suspendare temporara a activitatii. Astfel, a fost suspendata activitatea pentru o unitate autorizata pentru activitatile de transare carne, producerea de carne tocata, carne preparata, precum si pentru activitatea de procesare a carnii din Tulcea, pentru un centru de sacrificare pasari la nivelul exploatatiei si o exploatatie comerciala de crestere a pasarilor de tip A din Ilfov si pentru o unitate autorizata pentru activitatile de transare carne si producerea de preparata din Bucuresti.

Inspectorii au constatat ca nu erau respectate conditiile de bunastare a pasarilor, in timpul transportului la abator sau in timpul sacrificarii, frecventa de prelevare a probelor din fecale, din adaposturi sau hale, precum si deficiente privind implementarea programelor de autocontrol, pentru stabilirea criteriilor microbiologice la carnea proaspata, carnea tocate, carnea preparata si carnea de pasare separata mecanic.

In urma verificarilor s-au mai constatat deficiente referitoare la certificarea pasarilor vii destinate abatorizarii si la modul de completare a documentului ce cuprinde informatii privind lantul alimentar, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de temperatura in salile de transare a carnii de pasare, precum si a normelor sanitare veterinare privind igiena si intretinerea spatiilor si a echipamentelor de lucru in unele unitati.

De asemenea, in perioada 6-26 iunie au fost prelevate si analizate 167 de probe din telemea oaie veche, cascaval de familie Delaco, lapte crud de vaca, branza telemea de vaca, sanitatie carcasa de ovine, pasta de mici, cascaval, carne tocata, pulpa de vita, gulas de vita, cas, sanitatie carcasa de bovina, pulpa de oaie, hamburger vita, carnati vita, antricot de manzat fara os, cascaval Rucar si frigarui de berbecut.

Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri si dozatoare de lapte si , conform buletinelor de analiza eliberate de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, nu a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena la probele analizate. ANSVSA precizeaza ca 11 probe se afla inca in lucru.

Sursa foto: PMKPIXS / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri