Ce poate fi mai avantajos din punct de vedere social ca o intreaga tara sa devina 100% organica? Guvernul danez a anuntat ca va transforma in totalitate agricultura tarii in una organica si sustenabila. Acest lucru inseamna ca Danemarca va fi prima tara de pe Glob care va fi 100% organica, scrie Organicveganearth.com.

Danemarca este unul dintre pionierii industriei organice la nivel global. In 2015 guvernul danez isi propusese sa stranga 53 de milioane de euro intr-o incercare de a transforma agricultura tarii intr-una 100% organica. Astfel, Guvernul lucreaza cu doua componente: una tine de transformarea terenurilor agricole in suprafete organice, iar cea de-a doua este legata de stimularea cererii pentru produse organice. Obiectivul este dublarea suprafetei de teren agricol cultivat prin metode organice pana in 2020. Terenul ar urma sa fie detinut de stat, va fi cultivat prin metode organice si biodinamice, guvernul danez urmand sa sustina si sa finanteze pe cei care vor sa lucreze sau sa investeasca in acest sector. Nu vorbim doar de fructe si legume, dar si de animale vii – in special porci.

Al doilea aspect – promovarea. Ministerele responsabile si autoritatile locale si-au unit fortele pentru a atinge obiectivul 60% mancare organica livrata populatiei. Scolile, gradinitele, spitalele si restaurantele cu auto-servire ar trebui sa respecte acest procent. Angajatii din institutiile publice consuma zilnic aproximativ 800.000 de mese.

In afara de Ministerul Agriculturii din Danemarca si Ministerul Apararii s-a aratat deschis sa sprijine acest plan, sustinand ca cele 1,1 milioane de kilograme de mancare servite in fiecare an in bazele militare vor fi organice (cu toate ca, deja, in partea de vest a tarii 40% din mancarea consumata de militari este deja organica).

La randul sau, Ministerul Educatiei va avea un rol important. Astfel, copiii si adolescentii danezi vor invata in scoli importanta agriculturii organice prin cursuri dedicate unei alimentatii sanatoase.

Putin peste 230.000 hectare de suprafata agricola ecologica in Romania

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana, suprafata pe care se practica agricultura organica a crescut in perioada 2005-2011 de la 5,7 milioane de hectare la 9,6 milioane de hectare. Romania are putin peste 230.000 de hectare de suprafata agricola ecologica. Mai mult, suprafata medie a unei ferme ecologice se situa in Romania la 47 de hectare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri