Cum sa deschizi o ferma de legume bio poate fi o intrebare care, odata ce afli raspunsul, sa te determine sa faci primii pasi in antreprenoriat. De altfel, tot mai multi tineri din marile orase incep sa se gandeasca la agricultura ca la o sursa de venit si sa renunte treptat la joburile bine platite din corporatii.

Este si cazul lui Tudor Cojocaru, care alaturi de Oana si George, au decis sa aduca legume "curate" bucurestenilor tocmai dintr-un sat din Vaslui. Cei trei tineri au inceput afacerea Nutrivega in urma cu cativa ani, reusind sa treaca de la statutul de ferma cu "legume crescute responsabil" la o ferma cu certificare bio.

Poti afla povestea Nutrivega direct de la Tudor, care va fi prezent joi, 10 noiembrie, la AgriFinance. Participarea este gratuita, iar inscrierile au inceput deja.

Cum sa iti faci o ferma de legume: de ce ai nevoie ca sa incepi afacerea

Pentru o ferma de legume bio, veti avea in primul rand nevoie de terenul agricol, care trebuie sa fie testat si certificat pentru a produce legume ecologice. Daca acesta nu respecta normele, referitoare la concentratiile de pesticide din sol, veti avea nevoie de o perioada de 3-5 ani pentru conformare. In general, pentru a incepe o afacere cu legume bio, veti avea nevoie de cel putin un hectar de teren, astfel incat sa asigurati chiar din primul an un flux constant de produse, dar si pentru a avea suficient loc pentru instalarea solariilor.

Pentru transportul in conditii bune al legumelor, direct la clienti sau catre supermarketuri, va trebui sa cumparati sau sa inchiriati si o masina frigorifica. Costul acesteia variaza de la cateva mii de euro (second-hand), pana la cateva zeci de mii de euro, pentru un automobil nou.

In cat timp obtii un certificat de producator bio

Atestatul de producator bio este obtinut dupa circa 3 ani si veti avea nevoie, cel mai probabil, de un consultant care sa va ghideze in acest demers. Retineti ca nu este suficient sa cumparati pesticide bio si sa nu tratati cu alte substante chimice legumele plantate, dar si semintele si rasadurile trebuie sa fie bio.

O afacere cu legume bio nu implica investitii foarte mari, dar veti avea nevoie de minim 20.000 euro pentru a cumpara cel putin un hectar de teren, pentru a construi 1-2 solarii si pentru achizitia unei masini frigorifice. De asemenea, trebuie sa aveti cunostinte de agricultura sau sa angajati un fermier de profesie care sa va ajute.

Aflati totul despre afacerea cu legume bio, dar si despre alte idei de business, pe Raftul cu Afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »


Setari Cookie-uri