Pretul carnii de porc inregistrat la sfarsitul lunii noiembrie la poarta fermelor din Romania a crescut fata de anul trecut, insa majorarea preturilor au fost temperate de concurenta provenita din partea importurilor ieftine din tari precum Germania, Spania sau Danemarca, spun specialistii.

La sfasitul lunii noiembrie, pretul oferit de abatoare fermierilor pentru carnea de porc ajungea la 5 lei pe kilogram. Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc(APCP), Ioan Ladosi, acest pret este mai mare fata de nivelul din aceeasi perioada din 2015, dar mai mic fata de preturile solicitate de fermierii romani in perioada mai-octombrie 2016, scrie News.ro.

In ultimele saptamani, pretul oferit de abatoare a coborat, pe fondul reducerii pretului carnii de porc din Germania, care stabileste referinta de pret si pentru Romania. Potrivit estimarilor realizate de producatorii de carne de porc, in decembrie, fermele comerciale din Romania vor sacrifica peste 500.000 de porci, care vor asigura circa 60% din consumul intern, in timp ce restul consumului va fi asigurat din importurile din alte tari membre ale Uniunii Europene.

Producatorii romani se asteapta ca produsele provenite din import sa aiba o cota mai mare in acest an. “Din datele statistice oficiale rezulta ca in 2015 au intrat in Romania peste 220.000 tone de carne (carcase, piese etc). Ne asteptam ca in acest an aceasta cifra sa fie depasita, pe fondul cresterii consumului si, din pacate, a stagnarii productiei interne”, a subliniat Ladosi. Marii retaileri de pe piata Romaneasca sustin ca achizitioneaza carnea de porc preponderent din Romania si apeleaza la carne din import doar pentru a compensa necesarul ce nu poate fi acoperit din surse locale.

Potrivit Monitorului Preturilor, administrat de Consiliul Concurentei, pretul pulpei de porc fara os porneste de la 12 lei kilogram, insa exista diferente mari in functie de sortiment. “Fata de perioada similara a anului trecut avem o crestere, din cauza majorarii pretului de achizitie. Cum va evolua pretul depinde de piata”, a explicat Carrefour. Autoritatile dau asigurari ca, in ultimii ani, a crescut siguranta legata de carnea de porc produsa in Romania, ca urmare a presiunii pietei si a reducerii ponderii micilor producatori, slab controlati de catre autoritatile sanitare.

“Daca acum cativa ani aveam 4 milioane de porci in gospodaria populatiei si 2-3 milioane de porci in fermele comerciale, in prezent situatia s-a schimbat complet. Avem 4 milioane de porci in fermele comerciale si circa 2 milioane de porci in gospodaria populatiei. Pentru ca stim bine ca riscul cel mai mare este legat de porcii din acele mici gospodarii familiale care pun pe piata 100-200 de porci pe an si de multe ori nu stiu nici macar ce legislatie trebuie sa respecte vis-à-vis de biosecuritatea in ferme”, a spus Irimescu, intr-un interviu acordat News.ro saptamana trecuta. Abatoarele nu au dreptul sa primeasca animale fara avize medicale, de aceea porcii care vin pe o filiera care respecta legislatia europeana nu prezinta niciun fel de pericol, sustine ministrul.

Sursa foto: racorn / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri