Olanda isi propune sa devina pana in 2050 prima tara din Europa cu o economie complet circulara, in care recuperarea resurselor trece la un nou nivel. In fiecare industrie exista exemple care iti demonstreaza ca niciodata nu atingi limita inovatiei. Un astfel de model de business integrat este prima ferma de vaci, care va pluti in portul Rotterdam din luna decembrie. O investitie de 2,5 milioane de euro care a impresionat o lume intreaga.

“Trebuie sa incercam sa rezolvam problemele si in alt mod, sa nu mai punem presiune construind doar pe pamant ci sa folosim si apa. O putem folosi ca spatiu pentru productia de hrana, spre exemplu. Cand construiesti pe apa construiesti sustenabil si ai oceane de posibilitati. Cand construiesti pe apa trebuie sa tii cont ca esti singurul responsabil de cum gestionezi resursele de energie, hrana, apa, deseuri. Daca reusesti asta poti sa fii complet circular”, a precizat Minke van Wingerden, unul dintre proprietarii Beladon, companie care dezvolta proiecte pe apa, de la un hotel de lux pana la aceasta prima ferma plutitoare.

Ferma plutitoare

Investitia de 2,5 milioane de euro presupune constructia pe o platforma plutitoare a unei ferme de 1.200 mp, dispusa pe 3 niveluri, care poate adaposti pentru inceput pana la 40 de vaci. Aceasta ferma va avea, pe al doilea nivel o unitate de productie cu o capacitate de 1.000 de litri de lapte pe zi, care vor fi folositi pentru obtinerea de lapte pasteurizat si doua tipuri de iaurturi.

“Ferma va fi situata intr-o zona a portului Rotterdam care nu poate fi accesata de navele mari. Vrem sa profitam la maxim de aceste spatii neutilizate asa ca ne-am gandit sa proiectam pe viitor o ferma de gaini sau o sera vegetala ecologica. Asa avem un circuit complet pe apa”, mai spune Minke.

Ferma plutitoare

Constructia va fi ridicata din cadre de otel galvanizat si va avea o podea speciala care permite ca urina bovinelor sa se impregneze in ea. De asemenea, un dispozitiv special va colecta balegarul uscat. De asemenea, apa din urina bovinelor va fi purificata si utilizata pentru a creste trifoi, lucerna si iarba sub lumina artificiala pentru a fi folosite ulterior drept furaje. Gunoaiele din grajd vor fi colectate si expediate intr-o ferma din apropiere.

“Populatia Globului este in crestere si majoritatea oraselor situate in delte se scufunda. Sotul meu a vizitat New York imediat dupa uraganul Sandy si a vazut ca rafturile magazinelor erau goale. Mai aveau alimente doar pentru doua zile. S-a gandit ca trebuie sa facem lucrurile intr-un mod diferit si asa a aparut ideea unei ferme plutitoare”, a povestit Minke.

Ferma plutitoare

Discutiile cu fermierii interesati de concept vor incepe in luna martie, existand deja interes din zone precum Spania, Singapore sau Coreea. Zone interesante si care se pot plia pe acest proiect mai sunt si New York, Bangladesh, Jakarta, Vietnam.

“Ne uitam la fermieri care au experienta de cel putin zece ani, cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Experimentam mult pe aceasta prima platforma si avem nevoie de un om cu experienta. In acest stadiu, avem nevoie de un fermier si de un specialist in lactate”, a precizat Minke van Wingerden.

Wall-Street.ro va prezenta in fiecare zi din aceasta saptamana idei de afaceri lansate in Olanda, care promoveaza conceptul de economie circulare, si care pot fi multiplicate cu succes.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri