Situatia firmelor din sectorul cultivarii cerealelor s-a inrautatit in ultimul an, atat in privinta comportamentului la plata al companiilor din domeniu, cat si prin prisma datoriilor fiscale restante. Ambii indicatori s-au deteriorat in 2016, reiese dintr-o analiza Coface Romania.

“Comportamentul de plata al companiilor care activeaza in sectorul cultivarii cerealelor a inregistrat o deteriorare pe parcursul anului precedent. In 2016, s-au inregistrat 1.423 de procese comerciale impotriva companiilor din sector, in crestere cu 78% fata de 2015. Cea mai mare crestere a fost in randul proceselor de executare silita, respectiv 1.034 de procese”, reiese din analiza citata.

In acelasi timp, valoarea datoriilor fiscale restante din acesta industrie a crescut cu 32% pe parcursul anului trecut, de la 63 de milioane de lei in 2015, la aproape 84 de milioane de lei in 2016.

„Observam o serie de factori care genereaza presiuni asupra lichiditatii companiilor care activeaza in sectorul cultivarii cerealelor: volatilitatea veniturilor (pe fondul dependentei de conditiile meteorologice si fluctuatiei preturilor), scaderea profitabilitatii, intarzierea platilor de catre APIA, extinderea termenelor de incasare a creantelor si tendinta dezintermedierii cuplate cu sustinerea investitiilor pe termen lung. In acest context, comportamentul de plata al companiilor din acest sector a inregistrat o deteriorare semnificativa in 2016”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

Conform declaratiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor Publice pentru anul 2015, citate de Coface, numarul companiilor care activeaza in sectorul cultivarii cerealelor este de 8.056, din care 1.438 (18%) nu au desfasurat nicio activitate, in timp ce 2.692 (33%) au avut venituri mai mici de 100.000 euro.

Veniturile firmelor din domeniu au crescut cu 5% in 2016 fata de 2015

“Observam o tendinta de concentrare a veniturilor in randul companiilor medii si mari. Astfel, numarul firmelor care au venituri mai mari de un milion de euro a crescut in mod constant, de la 215 in 2008, la 679 in 2015, ponderea cotei de piata consolidate in randul acestora evoluand de la 60% (in 2008), la aproape 70% (in 2015)”, mai spun specialistii citati.

Astfel, fenomenul polarizarii, caracteristic intregului mediu de afaceri din Romania, a determinat ca numarul companiilor care activeaza in acest sector sa creasca cu 18% de la impactul crizei financiare (anul 2008) pana in prezent, in timp ce veniturile s-au dublat, de la 8,5 miliarde de lei in 2008, la aproape 16,8 miliarde de lei in 2015.

“Avand in vedere cifrele raportate de Eurostat privind productia agricola pentru 2016, precum si evolutia pretului cerealelor (efectul nominal), estimam ca nivelul veniturilor raportate de catre acest sector pentru 2016 inregistreaza o crestere consolidata de 5%, comparativ cu anul anterior”, se mentioneaza in document.

De ce nu se imprumuta cultivatorii de cereale la banci?

Sectorul agriculturii, in general, este subfinantat prin comparatie cu valoarea adaugata generata de acest secto in formarea PIB-ului.

“Ponderea agriculturii in formarea PIB a variat intre 8% si 10% in perioada 2007-2015, in timp ce soldul creditelor acordate de sectorul bancar (firmelor din domeniu -n.r.) in totalul creditelor a crescut de la 3%, in 2007, la doar 6,1% in 2016”, se mentioneaza in raportul citat.

Specialistii Coface pun aceasta tendinta de subfinantare pe seama reticentei sectorului bancar de a finanta un sector expus unor riscuri impredictibile (ex: volatilitatea conditiilor meteorologice) in lipsa unor garantii acordate prin diverse scheme de sustinere a fermierilor, dar si pe apetitul fermierilor de a apela la creditul comercial (extinderea termenelor de plata catre furnizori) in dauna creditului bancar, pe fondul accesului mai facil si al costurilor mai reduse.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri