In fiecare an, dispare de pe Pamant o suprafata arabila egala cu aria totala arabila a Romaniei, in conditiile in care doar 3% din suprafata totala a planetei poate fi folosita pentru a produce mancare. Populatia lumii creste exponential si, pana in 2050, va trebui sa producem cu 50% mai multa mancare decat in prezent. Care sunt solutiile pe care le avem la dispozitie si ce rol poate juca Romania in aceasta ecuatie?

In prezent, micii fermieri produc 50% din totalul cererii pentru hrana, in timp ce fermele de mari dimensiuni contribuie cu 30%, agricultura cu 8%, iar vanatoarea si culesul – cu 12%, potrivit unor statistici citate de Bayer, companie cu activitati in domeniul producerii de medicamente si produse si tehnologii pentru agricultura. In tarile aflate in curs de dezvoltare, cum sunt cele din Asia sau Africa subsahariana, 80% din cererea pentru hrana este satisfacuta de productia micilor fermieri.

In acelasi timp, populatia creste intr-un ritm extrem de rapid, estimarile aratand ca, pana in 2050, numarul oamenilor va ajunge la aproape 10 miliarde. Doua treimi dintre acestia vor locui in orase si 90% din crestere va avea loc in Asia si in Africa, Europa confruntandu-se deja cu un declin al populatiei din perspectiva numarului. Astfel, in Asia populatia va ajunge, potrivit estimarilor, la 5,3 miliarde de oameni, de la 1,4 miliarde în 1950; în Africa va atinge nivelul de 2,5 miliarde – in 1950 in Africa erau 229 de milioane de persoane; in Europa vor fi 716 milioane de oameni, fata de 549 de milioane in 1950; in America de Nord populatia va ajunge la 435 de milioane de oameni (173 de milioane in 1950); in America de Sud si Caraibe – la 780 de milioane de la 169 de milioane in 1950; iar in Oceania – la 57 de millioane, fata de 13 milioane in 1950.

teren arabil, ferme

Asadar, tarile care astazi se bazeaza pe micii fermieri in proportie de 80% pentru a-si asigura hrana vor avea cea mai mare crestere a populatiei in urmatorii 32 de ani. Pentru a satisface nevoia in crestere de mancare, va trebuie sa producem, la nivel global, cu 50% mai multa mancare decat azi, iar anul 2050 nu este chiar atat de departe.

”Vorbim despre o perioada de doar 30 de recolte. Pentru a dezvolta noi tehnologii in agricultura dureaza, in medie, zece ani, deci avem doar trei generatii de evolutie tehnologica pana in 2050. Putem produce mancare pe doar 3% din suprafata planetei. In fiecare an pierdem 12 milioane de hectare de teren arabil, adica suprafata arabila din Romania. In fiecare an, lumea pierde cate o Romanie”, spune Pascal Cassecuelle, managing director Bayer Romania, Bulgaria, Moldova.

Printre factorii care conduc la disparitia terenului arabil se numara despaduririle, pasunatul in exces si prostul management. La acestea se adauga si vremea extrema si schimbarile de clima, precum si risipa alimentara (13% din mancarea cumparata in Europa ajunge la gunoi, in timp ce procentul din SUA este de 16%).

Pascal Cassecuelle, Bayer: ”Romania este foarte importanta pentru restul lumii”

Solutia, in opinia lui Pascal Cassecuelle, este inovatia in modul in care sunt crescute recoltele, ceea ce inseamna noi tehnologii, digitalizarea productiei, dar si, acolo unde legea o permite, folosirea organismelor modifcate genetic (OMG). Si pentru ca a venit vorba despre organisme modificate genetic, o problema extrem de sensibila si de discutata, trebuie spus ca Bayer doreste sa achzitioneze compania Monsanto, unul dintre gigantii din domeniul semintelor modificate genetic, intr-o tranzactie de 66 de miliarde de dolari. Cele doua companii s-au inteles asupra tranzactiei, insa asteapta aprobarea autoritatilor din Uniunea Europeana, care analizeaza o potentiala pozitie de monopol a companiei nou create, dar si a Comisiei Concurentei din India.

”Incercam sa achizitionam Monsanto, pentru ca ne sprijinim pe trei stalpi: seminte si tratamente, protectia culturilor si digitalizare (dezvoltarea de noi unelte care sa-i ajute pe fermieri sa inteleaga cu ce probleme se confrunta, in ce parte a fermei). Cand folosesti un erbicid, de exemplu, stropesti tot campul, dar poate nu trebuie sa faci acest lucru daca ai senzori care sa-ti spuna unde ai o infestare cu buruieni si sa stropesti doar acolo. Credem ca in viitor am putea vinde mai putine pesticide, si sa mergem mai mult pe recomandari facute fermierilor de a folosi anumite seminte si varietati, dar credem ca trebuie sa dezvoltam mai multe servicii. Includem aici si organismele modificate genetic, acolo unde sunt admise. Credem ca sunt o unealta foarte buna pentru fermieri, ca si-au dovedit siguranta pentru mediu si oameni, sunt autorizate pentru consum in Europa, dar nu si pentru cultivare. Noi, in calitate de companie, suntem parte a societatii si nu vom fi impotriva societatii, iar Europa a mers in aceasta directie”, explica Pascal Cassecuelle, managing director Bayer Romania, Bulgaria, Moldova.

Printre inovatiile despre care Pascal Cassecuelle crede ca pot contribui la cresterea productiei de hrana in viitor se numara si posibilitatea ca plantele sa se autofertilizeze. Este una dintre directiile pe care Bayer le studiaza in prezent in Statele Unite ale Americii, in cadrul companiei Gingko Bioworks, start-up in care Bayer a investit ”cateva milioane de dolari”, potrivit lui Pascal Cassecuelle.

Studiem posibilitatea ca plantele sa se autofertilizeze. La alune, de exemplu, nu e nevoie de fertilizator, datorita unor gene pe care le au, deci daca am putea replica acel mecanism in plante precum porumbul sau graul, va puteti imagina ce multa sustenabilitate am aduce in sistem. Sunt convins ca inovatia nu va fi doar despre noi hibrizi sau noi produse de protectie a culturilor. Agricultura si fermele moderne, sustenabile nu sunt despre mai multa tehnologie, nici despre masini mai mari, nici despre ferme mai mari, nici despre mai multe pesticide, ci despre a trece de la mai multa tehnologie catre mai multa cunoastere. Credem ca fermierii de succes vor fi, in viitor, cei care vor avea competentele sa integreze tehnologiile potrivite la momentul potrivit in campurile potrivite”, spune Pascal Cassecuelle.

Citeste si:

    Oficialul Bayer vorbeste si despre rolul global pe care-l pot juca tari precum Romania in viitoarea crestere a productiei de hrana.

    teren arabil, ferme

    Citeste si:

      ”Poate nu stiti cat de importanta este Romania pentru restul lumii. Nu sunt multe locuri in care sa putem sa crestem productia de mancare, avem nevoie de un climat temperat. Romania este una dintre tarile din Europa si din lume unde avem cel mai mare potential. Am putea sa crestem productia de cereale cu 50% , fara sa mai punem in productie teren suplimentar fata de ce este acum si fara sa distrugem terenul. E nevoie de practici evoluate, de existenta infrastructurii pentru a aduce recolta in port, de marimea potrivita a fermei, pentru ca fragmentarea nu permite investitii in tehnologie si este si despre invatare continua”, explica Pascal Cassecuelle, precizand ca operatiunile din Romania ale Bayer au generat anul trecut o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro, dintre care 50% au venit din divizia Cropscience, adica din operatiunile destinate agriculturii.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



      Setari Cookie-uri