Suma alocata in acest an pentru sustinerea producatorilor agricoli romani sa cultive tomate in spatii protejate se ridica la 180 de milioane de lei, un buget similar cu cel din 2017, anul de debut al acestei program, insa numarul fermierilor doritori sa intre in program s-a dublat, potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, scrie Agerpres.

"Avem si in acest an un buget de 180 de milioane de lei, dar daca anul trecut erau vreo 4.000 si ceva de beneficiari care au dus ciclul pana la sfarsit, pana la aceasta data anul cifra este dubla: peste 9.000 de fermieri doritori, de cultivatori de tomate in spatii protejate. Deja s-au apucat de treaba, au prins curaj. Sunt oameni tineri, unii s-au lasat de o alta activitate in care erau pregatiti. (...) Programul Tomate l-am inceput exact cu un an in urma. Nu le-am dat absolut nimic inainte, doar entuziasm. Entuziasm si siguranta. Vreau sa ii felicit pe toti acesti fermieri exceptionali. Iata ca a ajuns sa fie vazut si simtit atat de fermieri cat si de consumatori. Evident, si noi am fost seriosi in acordarea subventiilor. Este un alt circuit al documentelor fata de cel de la APIA, unul mai lesnicios, care se afla in mana Directiilor Agricole (...) Este un angrenaj pe care l-am pornit si sper sa functioneze mai bine in acest an", a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a precizat ca la sfarsitul anului trecut MADR a reusit sa onoreze toate obligatiile pe care le-a avut fata de fermieri, iar piata a fost alimentata in extrasezon cu peste 50.000 de tone de rosii.

"Le-am dat imediat banii si am reusit sa aducem pe piata peste 50.000 de tone de tomate produse in Romania in extrasezon. Un lucru extraordinar de important, deoarece consumul din Romania se realizeaza din patru surse. Prima, tomatele din sere - unde avem o suprafata destul de mica pentru ca s-au distrus de-a lungul vremii si se vede asta cu ochiul liber. Cea de-a doua sursa este cea din spatii protejate, din solarii neincalzite, a treia sursa, din camp, care are o perioada scurta datorita variatiei temperaturii si umiditatii, iar cea de-a patra: importul. Noi nu suntem in stare in Romania sa realizam de la 1 ianuarie pana la 31 decembrie consumul pentru acest produs. (...) nu sunt conditii pentru Romania. In extrasezon nu ne putem duce decat cu sere, care sunt investitii costisitoare. Dar am extins sezonul prin proceduri stabilite in actul normativ sa aducem produse pe piata pana la sfarsitul lunii mai", a spus Daea.

"Tomate in spatii protejate" a fost programul lansat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, odata cu preluarea mandatului la minister, la inceputul anului 2017, tocmai pentru a sustine produsele deficitare, pe care Romania le importa masiv. Acesta s-a dovedit a fi un program extrem de apreciat de legumicultori.

Conform datelor oficiale, cantitatea de rosii proaspete livrate in 2017 de catre beneficiarii programului de tomate romanesti a depasit 50.000 de tone, iar suma platita catre cei peste 8.000 de legumicultori a fost de circa 23,667 milioane de euro. In primul ciclu de productie din cadrul programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate derulat in anul 2017 s-au inscris 4.397 beneficiari, iar in ciclul al doilea un numar de 3.627 beneficiari.

Ministerul de resort a anuntat ca toti cultivatorii de tomate in spatii protejate vor beneficia si in 2018 de schema de ajutor de minimis prevazuta pentru acest sector, respectiv de 3.000 de euro/beneficiar/an.

Romania a importat 59.369 tone de rosii in primele noua luni din 2017, o cantitate aproape similara fata de aceiasi perioada din 2016 (59.075 tone), in timp ce exporturile au fost nesemnificative, respectiv de numai 262,2 tone, potrivit balantei comerciale cu produse agroalimentare, consultata de AGERPRES.

Valoarea importurilor de tomate in stare proaspata sau refrigerata consemnata dupa primele trei trimestre din 2017 a depasit 65,46 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada din 2016, cand a totalizat 54,54 milioane de euro. Incasarile din exporturile de tomate pe pietele intra si extracomunitare au atins in perioada analizata de 254.462 euro, in crestere cu 47% fata de 173.053 euro inregistrate in perioada similara a anului 2016, cand a fost exportata o cantitate de 301,5 tone.

Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor in Romania se ridica la 31 de kilograme, fata de 34,5 kg in UE, iar productia reprezinta 20,27% din productia totala de legume produsa in Romania.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri