Romania si Polonia inregistreaza un declin al suprafetelor certificate ecologic si al operatorilor agricoli din sector, desi tarile se afla in top 10 ca suprafata totala agricola ecologica, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Agriculturii Ecologice Elvetia - FIBL in 23 de tari est-europene, scrie Agerpres.

"Romania a fost mentionata intr-un studiu FIBL Elvetia, cel mai prestigios for de cercetare in domeniul sectorului ecologic din lume, cu performante modeste fata de alte tari din zona Est Europeana. Astfel, dintre cele 23 de tari est-europene analizate in studiu, care ocupa impreuna doar 0,7% din totalul mondial al suprafetei cultivate si certificate ecologic, numai Romania si Polonia inregistreaza declin al suprafetelor certificate ecologic, fiind considerate din acest punct de vedere contra-performeri. Chiar si asa, Polonia si Romania se afla totusi in topul primelor 10 tari ca suprafata totala agricola ecologica (Polonia locul 1, Romania locul 7)", se arata intr-un comunicat transmis de USH Pro Business, citand datele FIBL prezentate in cadrul unui seminar de profil organizat pe 14 februarie, la Expo Biofach Nurnberg 2018, cel mai mare targ international specializat in domeniul ecologic din lume.

Daca insa raportam ponderea suprafetelor ecologice fata de total suprafete cultivabile, Romania nu se afla in primele 10 locuri, locurile fruntase fiind ocupate de tari mai mici precum Estonia, Lituania sau Cehia. De fapt, aceste tari se situeaza printre primele 10 si in topul mondial al intensitatii agriculturii ecologice raportat la suprafata agricola ecologica totala, mentioneaza comunicatul.

Studiul FIBL mai arata ca Romania, alaturi de Polonia, se afla in declin si ca numar total al operatorilor agricoli ecologici. "Ca vanzari de produse ecologice in tarile lor, pe cap de locuitor, performantele cele mai mari le au Slovenia, Croatia, Republica Ceha, urmate de Polonia si Romania, ceea ce denota ca ultimele doua tari, desi sunt in declin ca suprafata si operatori economici, beneficiaza de un volum mai mare de vanzari interne, bazat pe cresterea interesului de consum a populatiei", precizeaza comunicatul USH Pro Business.

Concluziile raportului FIBL, folosind date statistice comparabile din 2016, arata ca zona se dezvolta intr-un ritm mai scazut decat alte regiuni ale lumii sub aspectul sectorului ecologic, evolutiile fiind marcate de un consum mai scazut si orientate spre export de materii prime si nu de produse procesate sunt brand propriu.

"Croatia a fost indicata ca prim performer in ceea ce priveste raportul intre performante la export si dezvoltare a pietei interne. In ceea ce priveste tarile cu performante scazute, printre care si Romania, au fost prezentate ca posibile explicatii lipsa subsidiilor, aspecte de instabilitate ale reglementarilor si a pietei interne, imaginea modesta sau negativa pe pietele externe a performantelor sectorului. Lipsa cunostintelor si tehnologiilor in domeniu, a finantarii, a unor retele coerente de sustinere la nivel national, lipsa intelegerii principiilor si lanturilor valorice in acest domeniu precum si a cunostintelor privind pietele de export, au fost subliniate de asemenea ca posibile explicatii", sustin reprezentantii USH Pro Business.

Potrivit datelor Eurostat, numarul fermelor ecologice din Romania a crescut in perioada 2010 - 2015 cu aproape 300%, ajungand la 11.869 de ferme ecologice in 2015, de la 2.989 de astfel de exploatatii agricole in 2010.

In schimb, Romania a inregistrat o crestere mai temperata a suprafetei din agricultura ecologica in perioada mentionata. Daca in 2010 aceasta suprafata ajungea la 182.706 de hectare, in 2015 fermele ecologice se intindeau pe 245.924 de hectare.

Datele de pe site-ul Ministerului Agriculturii arata ca, in 2016, numarul de operatori certificati in agricultura ecologica in Romania era de 10.562, in scadere fata de 2015 cand se inregistrau 12.231. In 2016, suprafata din agricultura ecologica totaliza 226.309 hectare, fata de 245.924 hectare in anul anterior.

Sursa foto: Vlad Teodor/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri