Gorj, Maramures, Alba, Suceava, Valcea si Prahova sunt judetele din Romania cu cea mai mare scadere a suprafetei de paduri in perioada 1990-2016, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), consultate de wall-street.ro. Unul dintre aceste judete, Maramures, este pe primul loc in clasamentul judetelor cu cele mai mari cantitati de lemn taiate ilegal in 2016, potrivit unui raport al Greenpeace Romania. Maramuresul este, de altfel, judetul cu cea mai mare valoare a prejudiciului cauzat de taierile ilegale, potrivit celor mai recente date disponibile.

Gorjul conduce in clasamentul judetelor din Romania cu cele mai mari scaderi ale suprafetei de paduri, cu o diminuare de 5.800 de hectare in perioada 1990-2016, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), consultate de wall-street.ro. Maramuresul se afla pe al doilea loc, cu o diminuare a suprafetei de paduri, in perioada mentionata, de 4.700 de hectare si este urmat de Alba, cu 4.300 de hectare in minus fata de anul 1990.

Maramuresul mai este fruntas si la un alt capitol, este vorba despre afaceri cu lemn care stau sub semnul ilegalitatii, cantitatile de lemn taiate in mod ilegal in acest judet ajungand, in 2016, la 17,99 milioane de lei, ceea ce reprezinta 45,59% din totalul la nivel national al prejudiciului cauzat de afaceri cu lemn ilegale, potrivit unui raport al Greenpeace Romania. Alte judete prezente in top afaceri cu lemn ilegale sunt Iasi, Cluj, Bistrita-Nasaud si Caras-Severin.

La polul opus, judetele cu cele mai mari cresteri ale suprafetei impadurite sunt Harghita, cu o crestere cu 32.600 de hectare a suprafetei de paduri in perioada 1990-2016, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), Caras-Severin (29.300 hectare de paduri in plus in 2016 fata de 1990) si Brasov (14.500 hectare).

Afaceri cu lemn: Regenerare si exploatare

Din punct de vedere al suprafetelor regenerate artificial - regenrerarea artificiala reprezinta ansamblul de lucrari de plantare de puieti, butasi sau de insamantare a unei suprafate de teren cu scopul de a se crea noi arborete, atat pe terenuri forestiere de pe care a fost exploatat arboretul matur, cat si pe terenuri lipsite de vegetatie forestiera – pe primul loc in anul 2016 s-a situat judetul Suceava, cu 2.130 de hectare, urmat, la mare distanta, de Harghita (821 de hectare) si Tulcea (709 hectare).

Suceava este pe primul loc si la capitolul afaceri cu lemn, de aceasta data legale, cu un volum recoltat de aproape 2,1 milioane de metri cubi de lemn in 2016. Afaceri cu lemn legale se desfasoara, la un volum mare, si in judetul Neamt (1.125.700 de metri cubi de lemn recoltati in 2016) si in judetul Harghita (1.062.900 metri cubi de lemn recoltati in 2016), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Senatul a adoptat un proiect care permite defrisarile in zonele cu paduri virgine

In contextul in care suprafetele de paduri scad considerabil, Senatul a adoptat un proiect care permite defrisarile in zonele cu paduri virgine.

Proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice a fost initiat de mai multi parlamentari PSD, ALDE si UDMR si a fost adoptat de Senat, miercuri. In acest caz, Camera Deputatilor este for decizional.

„Scoaterea definitiva si ocuparea temporara a terenurilor din fondul forestier national necesare realizarii, dezvoltarii, intretinerii si modernizarii sistemelor de utilitati publice in vederea asigurarii securitatii si sanatatii oamenilor si animalelor, este permisa inclusiv pentru suprafetele cuprinse in zona de protectie stricta, zona de protectie integrala si zona de conservare durabila a ariilor naturale protejate, rezervatii naturale precum si pentru suprafetele incluse in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania ori care intrunesc criteriile si indicatorii pentru includerea in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania”, potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru administratie publica a Senatului.

Mai multe detalii, aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri