Ionel Burtea nu stia nimic despre agricultura pana cand si-a pornit afacerea. Astazi vinde vin de mure in marile lanturi din retail sub brandul Abund Berry.

Am discutat cu Ionel la emisiunea “Ziua Zero” despre evolutia afacerii sale si cum a pornit cu un hectar de fructe de padure, iar acum se dezvolta si in directia producerii si distributiei de miere de albine sau suc de catina. A inceput fara sa stie nimic despre agricultura si a investit inainte sa scoata profit.

“In 2015 am plantat primul hectar. Am gasit nisa aceasta de fructe de padure vazand ca nu exista plantatii mari in Romania. Singurele plantatii mari erau ale companiilor straine, dar nu pentru piata din Romania. Pana acum doar se exporta din Romania.”, spune Ionel Burteam fondatorul Abund Berry si Melarium.

A cumparat terenul si a investit 10.000 de euro in material saditor si utilitati. Spune ca, in total, investitia initiala nu a trecut de 20.000 de euro. Plus ca a facut-o pentru a testa piata, una pe care nu erau foarte multi competitori locali. “In 2015 am plantat primul hectar. Am gasit nisa aceasta de fructe de padure vazand ca nu exista plantatii mari in Romania. Singurele plantatii mari erau ale companiilor straine, dar nu pentru piata din Romania. Pana acum doar se exporta din Romania.”, explica Burtea.

De la ASE la agricultura

“Vin din zona economica, am terminat ASE. Am copilarit la tara, stiam ce inseamna agricultura din vazut, putin din facut. Am vazut potentialul in primul rand. Am identificat un domeniu unde nu exista concurenta locala, vrem sa facem un brand puternic si am inceput timid sa vedem daca merge.”, explica Ionel inceputul sau in acest domeniu.

“Am inceput pentru a satisface cererea din piata nationala, ulterior ne-am gandit si la export. Am inceput in 2016 prin Carrefour in Targu Jiu, anul trecut, in 2017 am livrat si in Bucuresti, iar acum dorim sa intram in mai multe lanturi de retail, pentru a satisface cererea de productie proprie din Romania.”, spune Burtea.

Abund Berry produce vin de mure, dar si produsele in sine. A reusit inclusiv sa ajunga in retelele mari de hipermarket-uri si supermarket-uri.

“Suntem singurii producatori din Romania de vin de mure, el se produce la nivel global in Statele Unite, Chile, Portugalia sau Republica Moldova. E un vin de nisa, un vin demidulce, se consuma ca desert.”, spune Ionel Burtea.

Evolutia de anul acesta va fi si in scopul de a ajuta piata sa se dezvolte si sa distribuie si produsele altora. “In retail nu a fost o mare problema. Pretul e dictat de piata, dar seriozitatea noastra trebuie sa fie maxima. Nu trebuie sa avem probleme cu produsul, dar am inceput local, nu am avut cantitati ca sa ne extindem in mai multe magazine. Anul acesta vrem sa intram si pe piata de colectare, sa colectam de la alti producatori mai mici care au probleme cu desfacerea si sa facem partea de distributie. Sunt producatori, dar nu sunt organizati, sunt dispersati in diferite zone ale tarii si au probleme cu desfacerea. Din cauza cererii mici, pentru ca sunt dispersati, se scade pretul. “, spune fondatorul Abund Berry.

Forta de munca e imbatranita

Problema pe care a intalnit-o Ionel Burtea este lipsa fortei de munca tinere. Majoritatea celor care lucreaza in agricultura au peste 40 de ani.

“Lipsa de seriozitate este in orice domeniu, nu numai in agricultura. Partea de problematica e insa varsta in agricultura. Tinerii nu intra in domeniul acesta, fiind un domeniu complicat, investitiile sunt pe masura si nu sunt oameni tineri. Gasesti oameni peste 40 de ani, dar ai nevoie fizic, nu de experienta.”, explica Burtea.

De la mure la miere de albine

Pe langa Abund Berry, Ionel Burtea e implicat si intr-un alt business, numit Melarium. Acesta produce miere pura de albine, fara zaharuri adaugate sau conservanti.

“Avand plantatiile de fructe de padure intr-o zona subcarpatica am avut nevoie si de partea de polenizare. Am inceput cu stupine proprii si am colectat si de la alti apicultori de incredere. E o piata plina de produse cu o calitate indoielnica, cu un pret absurd de mic si-ti dai seama ca nu e miere. Incercam sa avem miere pura, 100% natural. Partea de client educat este in crestere, dar e o crestere mica. Tot pretul dicteaza.”, explica Burtea piata de miere de albine din Romania.

Pretul corect pentru un kilogram de miere de albine, spune Ionel Burtea, ar fi de aproximativ 10 euro pe kilogram, la care ar trebui sa se adauge si costurile de ambalare, transport, distributie si marketing. Anual, Melarium poate produce momentan doar 2-3 tone de miere de albine, din sortimente de zmeura, fructe de padure, tei si salcam.

Evolutie si accesare de fonduri

Abund Berry se va dezvolta in perioada urmatoare si cu ajutorul fondurilor nationale si, spera Ionel, cu cel al fondurilor europene.

A depus un proiect pe fonduri europene pentru o linie de ambalare fructe de padure si urmeaza sa primeasca raspuns. In schimb, a fost acceptat pentru Start-Up Nation, pentru o linie de dulceata, o sera de capsuni si una de procesare de fructe de padure.

Despre Start-Up Nation spune ca antreprenorii ar trebui sa stie ca insemana 10% din birocratia unui proiect pe fonduri europene, iar dosarul e mult mai relaxat.

Daca in 2017 nu a avut profit, datorita (ati citit bine, nu “din cauza) investitiilor in dezvoltarea brandului, in 2018 vrea sa ajunga la o cifra de afaceri de 500.000 de euro cu ajutorul distributiei de fructe de padure produse de altii de pe piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri