Spectaculoasa Temperate House (Casa climei temperate), cea mai mare sera din lume, situata in faimoasa gradina botanica din Marea Britanie Kew Gardens, a fost redeschisa, sambata, dupa incheierea celui mai important proces de renovare din istoria sa, proiect ce a costat peste 55 de milioane de dolari, informeaza agentia Xinhua, scrie Agerpres.

Vasta sera si-a redeschis portile oferind publicului acces la circa 10.000 de plante uimitoare, adapostite in magnifica structura, o adevarata bijuterie din Kew descrisa drept o minune a arhitecturii si un rai pentru pasionatii de horticultura.

Temperate House spune povestea plantelor salvate de Kew si calatoria pe care acestea au facut-o pentru a ajunge in acest sanctuar. In sera victoriana, inaugurata in 1863, pot fi admirate unele dintre cele mai rare plante din lume si totodata specii amenintate cu disparitia.

''Este un spatiu de o frumusete extraordinara'', a spus celebrul cercetator naturalist britanic Sir David Attenborough care s-a declarat entuziasmat de proiectul de restaurare.

''Aceste plante sunt minunate, iar aici sunt protejate de la disparitie. Kew face tot felul de lucruri nemaiintalnite. Daca vrei sa identifici ceva, aici este autoritatea suprema'', a adaugat specialistul. ''Este cel mai important institut botanic din lume. Kew detine un loc foarte special pentru botanica'', a mai declarat el.

Patrunzand in sera, vizitatorii se imbarca intr-o aventura in jurul lumii. Spre exemplu, ei pot admira faimosul Encephalartos woodii, supranumit ''cel mai singuratic arbore din lume", specie endemica din Africa de Sud cu un aspect desprins din jurasic ce l-a ajutat sa reziste pradatorilor preistorici, dar care exista acum doar in varianta masculina.

Richard Barley, director in cadrul gradinii din Kew, a declarat: "Aceasta este horticultura de inalta clasa, stiinta si design, toate lucrand impreuna pentru a crea ceva cu adevarat impresionant. Temperate House este o catedrala stralucitoare in care geamul nou permite patrunderea luminii soarelui, iar tamplaria metalica a fost restaurata devenind cat mai lucioasa''.

"Cel mai incantat sunt de faptul ca se adreseaza tuturor, de la tineri pana la batrani, de la gradinari inflacarati pana la artisti debutanti, de la cei care vin de departe pana la comunitatea noastra locala; speram ca fiecare vizitator va privi plantele intr-o lumina noua'', a spus Barley.

Proiectul de renovare a durat cinci ani, iar lungimea cumulata a barelor folosite pentru ridicarea schelelor ar putea-o egala pe cea a autostrazii M25 (London Orbital Motorway), centura ce inconjoara Londra, respectiv 188 de kilometri, noteaza sursa citata.

Gradina botanica regala Kew este o organizatie stiintifica de renume mondial, respectata pe plan international pentru colectiile sale remarcabile, precum si pentru expertiza sa stiintifica in materie de diversitate a plantelor, conservare si dezvoltare durabila.

Una dintre cele mai importante atractii turistice din lume dar si din Londra, Kew, ale carei gradini amenajate si proprietati rurale se intind pe 132 de hectare, atrage anual peste 2,1 milioane de turisti.

Kew a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO in iulie 2003, iar in anul in 2009 a aniversat 250 de ani de existenta.

Sursa foto: https://www.kew.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri