Alexandru Iancu si Daniel Muntean sunt asociati - fiecare detine cate 50% - in grupul Rodbun, cu activitati in domeniul productiei de seminte si al consultantei si serviciilor integrate oferite fermierilor. Anul trecut, grupul, care detine 12 ferme distribuite la nivel national, lucreaza o suprafata de 10.500 de hectare si are 500 de angajati, a avut afaceri de circa 76 de milioane de euro si isi propune venituri de 100 de milioane de euro pentru acest an. Se gandeau cei doi asociati, acum 17 ani, cand mergeau impreuna la meciurile de fotbal ale echipei Dinamo Bucuresti, ca firma pe care urmau s-o infiinteze la sfarsitul anului 2001 va ajunge sa aiba asemenea rezultate?

Ma indrept, impreuna cu Alexandru Iancu, unul dintre fondatorii companiei Rodbun - celalalt fondator este Daniel Muntean - spre utilajul agricol care costa 170.000 de euro si a carui cabina este situata la circa 2 metri deasupra solului. Este singurul loc umbros ramas dinsponibil: ne aflam in plin camp, pe raza comunei Spantov, judetul Calarasi, undeva in aria de 850 de hectare lucrata de Rodbun, unde sunt sarbatorite ”Zilele Campului”, un eveniment la care participa aproximativ 2.500 de fermieri, parteneri ai companiei infiintate acum aproape 17 ani.

”Am inceput la sfarsitul anului 2001, la anul facem majoratul, business-ul s-a nascut dintr-o relatie de prietenie, mergeam împreuna la meciuri, suntem fani Dinamo Bucuresti, avem o relatie speciala cu Dinamo si Daniel Muntean, asociatul meu, lucra la o companie germana producatoare de seminte si asa ne-am apucat. Ne-a placut foarte mult domeniul, dar nu aveam nicio legatura cu el, suntem crescuti in Bucuresti, eu nu vazusem un lan de porumb pana cand m-am apucat de business. Daniel stia mai bine domeniul, pentru mine a fost primul job, n-aveam nicio experienta si am zis ca mai bine pornim o companie impreuna. Nu era atunci moda start-up-urilor, atunci se faceau firme, nu start-up-uri. A plecat ca o firma de distributie si apoi am adus si fermieri si producatori, noi am integrat foarte mult pe verticala. Noi lucram teren, suntem fermieri, suntem producatori de genetica, cultivam, avem statii de conditionare de samanta, facem distributie, facem colectare de cereale. Am inceput de la doi oameni, acum suntem 500”, povesteste Alexandru Iancu, unul dintre fondatorii companiei Rodbun.

Rodbun, Alexandru Iancu, Daniel Muntean, fermieri, fermieri romani, agricultura, Octavian Petrescu

Un moment important in evolutia companiei Rodbun a fost anul 2007, cand, dupa un an secetos, ministrul de atunci al Agriculturii, Decebal Traian Remes, a dat cupoane pentru agricultori si a fost un boom pentru samanta certificata, care a inceput sa fie achizitionata pe acte, nu ”la negru”, cum se intampla pana la momentul respectiv.

”Noi suntem o companie, de cand ne-am infiintat, 100% obsesiv focusata pe facturare, totul lucrat pe acte si agricultura era foarte mult la negru. In momentul in care s-a dat taxare inversa si nu s-a mai facut comert cu cereale la negru, noi am fost foarte avantajati, ca eram pregatiti. Un moment important a mai fost in 2013, cand am facut extinderea in locatie. Avem o baza mare in Braila, una in centrul tarii, la Sighisoara si una pe partea de vest, sunt investitii mari, care se duc undeva la 10 milioane de euro, atunci am luat si 65 de camioane”, spune Alexandru Iancu, unul dintre fondatorii companiei Rodbun.

Alexandru Iancu si Daniel Muntean au intrat in afacerea din agricultura cu ferme proprii acum sase ani, cand au preluat o firma cu datorii mari, care s-a dovedit a fi, in cele din urma, o afacere profitabila. În prezent, business-ul din agricultura Rodbun, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 350 de milioane de lei, in crestere cu apoximativ 70 de milioane de lei fata de 2016, inseamna exploatarea a 12 ferme vegetale situate in diverse zone ale Romaniei – judetele Calarasi, Iasi, Bacau, Vaslui, Braila, Tulcea, Prahova, Mures, Dolj si Caras- Severin – in suprafata totala de 10.500 de hectare. Din cele 12 ferme ies doua tipuri de produse: marfa de consum si samanta certificata. Rodbun are si trei baze de procesare, in judetele Braila, Mures si Caras Severin.

”Marfa aceasta pe care o producem si o certificam noi, impreuna cu ce distribuim de la multinationale, e pusa in piata prin intermediul a patru divizii de vanzari: una se adreseaza micilor fermieri sau a promotorilor si avem 5.000 de astfel de oameni in tara; una se adreseaza magazinelor, adica fitofarmaciilor – avem si noi o retea proprie de fitofarmacii, 71 la numar – si mai avem o divizie care se ocupa de fermieri, carora le vindem inputuri sau la vindem solutii complete, care constau in inputuri, in consultanta, in servicii de cartare, de identificat terenuri, de contabilitate sau de consultanta financiara, motorina”, spune Octavian Petrescu, director comercial in cadrul Rodbun.

Samanta certificata este recoltata si merge la una dintre bazele companiei Rodbun, unde este selectata, tratata, ambalata si revanduta, iar marfa de consum merge cu precadere catre procesatorii interni – cateva exemple de clienti ai Rodbun: Nordic, producatori de mancare pentru caini si pisici, Panvit, care face furaje, Avicola Crevedia.

”Am considerat ca e mai bine sa lucram cu procesatori interni decat cu traderi. Vindem si la traderi, Port Constanta sau direct in destinatii in partea de Vest. Ce avem in Oltenia si in partea de vest merge in Italia sau Germania, ce avem in cealalta zona – Moldova coboara la Braila, partea de sud merge la Constanta. Anul trecut am avut un rulaj de 200.000 de tone, pentru ca in afara de marfa din ferme noi preluam marfa si de la fermierii care au sa ne plateasca inputurile, am mers cam jumatate pe procesatori interni, 25% direct in destinatii din afara tarii si 25% catre multinationale”, explica Octavian Petrescu, director comercial in cadrul companiei Rodbun.

Rodbun in 2018: Investitii de 15 milioane de euro la Braila

O alta directie de dezvoltare a companiei Rodbun este vanzarea de utilaje agricole, cum este si cel sub care ne-am adapostit de soare pentru a realiza interviul cu Alexandru Iancu. Octavian Petrescu spune ca vizeaza afaceri de patru milioane de euro din vanzarea de utilaje in acest an, primul in care Rodbun comercializeaza astfel de echipamente.

”Avem doua tipuri de utilaje pentru agricultura: de la Unia, producator polonez, pe care le vindem intr-un fel de exclusivitate in Romania – mai sunt inca doi dealeri, dar fiecare are zone total diferite, noi avem partea de sud, pana la Braila – si apoi sunt utilajele pe care le aducem prin intermediul colaboratorului nostru italian, productie Germania sau Italia. Mai avem inca o directie: pentru fermele noastre am cumparat in ultimii ani utilaje care au fost in showroom-uri, adica utilaje care aveau putine ore de functionare, dar care aveau niste preturi foarte bune. La 10.000 de hectare, trebuie sa ai utilaje de opt milioane de euro, mai ales daca le livrezi in 11 locuri diferite”, explica Octavian Petrescu, directorul comercial al Rodbun.

Rodbun, Alexandru Iancu, Daniel Muntean, fermieri, fermieri romani, agricultura, Octavian Petrescu

Si pentru ca a venit vorba despre tehnologie in agricultura, este important de mentinat ca Rodbun a lansat, la sfarsitul lunii mai, serviciul de monitorizare a culturilor prin satelit, realizat in colaboare cu o companie romaneasca de software, prin care fermierii isi pot monitoriza, in timp real, culturile agricole, pentru a reabilita rapid culturile si terenurile in cazul in care apar probleme.

Fermierilor cu sute de hectare le este practic imposibil sa observe in detaliu sanatatea culturii lor. Acest program ii ajuta sa aiba o imagine foarte exacta a felului in care se dezvolta plantele. Pe noi ne intereseaza in permanenta sa venim in sprijinul fermierilor romani, deoarece succesul nostru depinde in primul rand de succesul lor”, spune Alexandru Iancu, presedintele grupului Rodbun, in timp ce Octavian Petrescu spune ca ”noi le vindem fermierilor solutii complete si am dezvoltat si divizia de trading. Strategia noastra de dezvoltare pe termen lung este aceasta multifunctionalitate, astfel incat fermierul sa nu mai aiba nevoie de altceva”.

Pentru acest an, Alexandru Iancu spune ca grupul vizeaza atingerea unei cifre de afaceri de 100 de milioane de euro, comparativ cu aproximativ 76 de milioane de euro in 2017 si ca una dintre principalele directii de investitii in acest an este centrul logistic de la Braila, care va presupune investitii totale de 15 milioane de euro. In aceste conditii, relatia cu bancile este foarte importanta pentru Rodbun.

”Incercam sa facem un centru logistic pe sistemul celor pentru bunuri de larg consum, dar pentru agricultura, cu seminte, pesticide, ingrasaminte. E foarte greu sa faci pasul asta spre online si sa ajungi la fermier, care nu are capacitatea sa estimeze ce nevoi o sa aiba peste o luna. El intra astazi in camp si are nevoie de un produs si artunci iti trebuie o forta logistica incredibila ca sa ajungi de la comanda, picking si livrare la el in curte intr-o zi. In afara de investitia de la Braila, noi incercam sa facem o retea de centre regionale ca sa putem sa acoperim mai bine. Avem si logistica proprie, dar lucram si cu marile companii de curierat si tot nu facem fata. Avem o relatie foarte buna cu bancile. Anul asta ne ducem cu cifra de afaceri undeva spre 100 de milioane de euro si lucram cu bancile undeva la peste 30 de milioane de euro anual, pentru ca si noi, la randul nostru, finantam fermierii, de la 200 la 365 de zile, cu toate inputurile, seminte, pesticide, ingrasaminte, motorina – ei le platesc la recoltare. E un model de business care se practica, noi integram ceva mai mult, pentru ca fiind si producatori de samanta, mai avem o linie in plus fata de altii, care folosesc samanta produsa de companii multinationale”, explica Alexandru Iancu, unul dintre fondatorii Rodbun, companie care se adreseaza atat fermierilor mici, care lucreaza suprafete de pana in 20 d ehectare, cat si celor medii si mari, cu suprafete intre 70 si 1.000 de hectare.

Rodbun, Alexandru Iancu, Daniel Muntean, fermieri, fermieri romani, agricultura, Octavian Petrescu

Alexandru Iancu spune ca, pentru ascensiunea afacerii, ar fi nevoie, din perspectiva fiscala si legislativa, de o transparenta si o predicibilitate mai mari, in conditiile in care concurenta cu multinationalele nu este deloc de neglijat.

”Competitia este foarte puternica, noi suntem singurul actor roman care integreaza toate liniile de business. E greu sa te bati cu multinationalele, stiti ce inseamna ROBOR plus si ei se imprumuta cu 1-2% de la firmele mama. E greu sa te bati in sistemul asta, dar noi ne batem. Faptul ca suntem o companie romaneasca si ca suntem fermieri ne ajuta sa intelegem nevoile oamenilor. Ne percep ca pe niste colegi ai lor, un big brother pozitiv. Mult mai usor ne este noua sa-i intelegem decat unei companii din Geneva”, conchide Alexandru Iancu, unul dintre fondatorii si presedintele grupului Rodbun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri