Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat joi, la un porc, intr-o gospodarie din localitatea Istria, judetul Constanta, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) - Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana, serviciile veterinare au intervenit imediat. Au fost luate masuri pentru punerea sub supraveghere sanitara veterinara a exploatatiei, ecarisarea cadavrului, au fost impuse restrictii de miscare, s-a efectuat dezinfectia exploatatiei afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate", se arata intr-un comunicat al Autoritatii remis Agerpres.

De asemenea, la nivelul judetului Constanta a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea bolii si adoptarea zonelor de restrictii.

Astfel, au fost stabilite doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul gospodariei afectate, respectiv o zona de protectie, localitatea Istria cu o raza de 3 kilometri, si o zona de supraveghere cu o raza de 10 kilometri, respectiv localitatile Nuntasi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu si Sinoe.

Totodata, s-au dispus restrictii de circulatie si s-au instituit filtre rutiere, iar la ora actuala este in desfasurare actiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restrictii.

Citeste si:
Pesta porcina africana pune stapanire pe un nou judet
Pesta porcina africana pune...

Reprezentatii ANSVSA afirma ca focarul a fost notificat catre structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene. Potrivit sursei citate, ancheta epidemiologica este in desfasurare.

In Romania, la inceputul acestui an a fost descoperit un focar de pesta porcina africana in localitatea Micula, la aproximativ 7 kilometri de granita Romaniei cu Ungaria si Ucraina. In luna martie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare a instituit masuri speciale de protectie pe raza mai multor localitati dupa depistarea unui nou caz de pesta porcina africana in localitatea satmareana Bercu Nou.

La inceputul lunii iunie, porcii din patru gospodarii din satele Ceatalchioi si Salceni, comuna Ceatalchioi din Delta Dunarii, au fost sacrificati, dupa ce rezultatele analizelor efectuate pe probe prelevate de la animalele din cele doua localitati au fost pozitive la pesta porcina africana. In mai putin de doua saptamani de la confirmarea virusului in Delta au fost confirmate 40 de focare de pesta porcina africana in cinci localitati din judet, numarul porcilor sacrificati ajungand la 500.

Virusul PPA a fost confirmat la inceputul acestei luni intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale de crestere a porcilor din judetul Tulcea, fiind pentru prima oara cand s-a confirmat aceasta boala intr-o exploatatie comerciala. Numarul porcilor sacrificati a fost de 44.580 de capete.

Citeste si:
Virusul pestei porcine Africane, confirmat in judetul Bihor
ANSVSA: Virusul pestei...

Miercuri, 4 iulie, a fost confirmat un nou focar de pesta porcina africana la o crescatorie de porci situata intr-o zona relativ izolata in Insula Mare a Brailei. Crescatoria se afla la 20 de kilometri de cea mai apropiata localitate din judetul Braila si 5 kilometri fata de localitatea Carcaliu din judetul Tulcea, intre acestea fiind bariera naturala Dunarea, Bratul Macin.

Prim-ministrul Viorica Dancila a solicitat, marti, la Comandamentul pentru reducerea efectelor produse de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei, modificarea legislatiei, astfel incat sa fie acordate despagubiri persoanelor care notifica si predau voluntar autoritatilor animalele bolnave din zona in care a fost instituita starea de alerta.

Potrivit ANSVSA, pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, avand insa un impact la nivel social si din punct de vedere economic.Virusul acestei boli nu se transmite la om.

Pesta Porcina Africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Citeste si:
Un barbat a fost amenintat cu un pistol in Constanta
Un barbat a fost amenintat cu...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
ANSVSA: Nu se poate controla fiecare cetatean care sacrifica porcul