O noua boala face ravagii printre animale, de aceasta data fiind vizate oile. "Scrapia" sau "boala oii nebune" a fost descoperita in 5 localitati din judetul Sibiu, iar 600 de oi vor fi sacrificate pentru a impiedica raspandirea acesteia.

Ioan Boariu, un cioban care a pierdut 92 de animale din aceasta cauza, a declarat pentru ProTv ca in 30 de ani nu i s-a intamplat niciodata sa ramana fara animale, scrie Ziare.com.

Dumitru Dancu, un alt cioban in a caruit stana a ajuns boala, spune ca acum trebuie sa isi duca 180 de mioare la un abator din Hunerdoara. Medicii veterinari i-au spus sa le sacrifice dupa ce unele dintre ele au inceput sa se simta rau.

"Nu mai aveau mersul ca alealalte, de pe mers le cunoastem. Ca si cand tremurau asa, ramaneau in urma", a explicat ciobanul Dancu.

Alte 2.000 de oi sunt afectate la o ferma din Sovata, judetul Mures, iar focare au aparut si in Ludus. Specialistii spun ca boala nu are remediu si provoaca, in cele din urma, decesul oilor bolnave. Singura solutie este sacrificarea mioarelor.

"Sacrificarea este solutia finala, in momentul in care apare o asemenea situatie, iar decizia medicului veterinar este sfanta", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, referitor la aceasta problema.

Intrebat de o jurnalista daca totusi nu exista o alta solutie, in contextul in care sute de mii de porci au fost ucisi din cauza pestei porcine africane, iar acum vine randul oilor, Daea a raspuns: "Haideti domnisoara, nu mai fiti atat de negativista si atat de ingrijorata ca nu am omorat porcii".

Boala nu este transmisibila la om, insa este interzis consumul carnii de oaie bolnava. Ciobanii care isi sacrifica oile primesc de la abatoare intre 3 - 4 lei, iar de la stat cate 250 de lei pentru fiecare mioara.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri