Mure, zmeura, afine sau catina, acestea sunt cateva dintre fructele de padure apreciate de iubitorii de produse naturale si sunt cultivate in Romania. Lipsa fortei de munca si fenomenele meteorologice fac insa ca acestea sa fie din ce in ce mai putine de la an la an.

In Romania, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva este unul dintre principalii producatori de fructe de padure. Astfel, Regia valorifica, in general, fructele de padure recoltate din flora spontana a fondului forestier pe care il administreaza.

Din datele Regiei, furnizate la solicitarea wall-street.ro, reiese ca suprafata ocupata de culturi specializate de fructe de padure este in prezent de 4,54 hectare de teren, identica cu cea din anul 2018.

La cat se ridica vanzarile de fructe de padure

Anul trecut, vanzarile de fructe de padure, potrivit Romsilva, s-au ridicat la 18 miloane de lei, adica 3,8 milioane de euro. Regia a valorificat anul trecut aproximativ 2.900 de tone de fructe de padure, vanzarile realizandu-se exclusiv catre beneficiari din tara noastra, institutia nerealizand exporturi.

Cifra este similara cu cea din 2017, insa este cu aproape un sfert mai mica decat cantitatea pe care Regia Nationala a Padurilor Romsilva o valorifica in anul 2014 (3.740 de tone). De altfel, incepand din anul 2015 cantitatea de fructe de padure valorificata nu a mai depasit 3.000 de tone.

Cantitati fructe padure valorificate de Romsilva

AN Cantitate
2018 2.883 tone
2017 2.952 tone
2016 2.364 tone
2015 3.414 tone
2014 3.740 tone

Reprezentantii institutiei sustin ca se confrunta cu lipsa personalului care sa lucreze culturile de fructe de padure, dar si cu fenomene meteorologice dificile pentru productie.

"Problema actuala privind valorificarea fructelor de padure o constituie lipsa fortei de munca, fapt ce a dus in unele judete la sistarea acestei activitati. Fenomenele meteorologice daunatoare (ingheturi tarzii, seceta, grindina etc.) afecteaza in fiecare an unele zone ale tarii si influenteaza negativ cantitatea si calitatea fructelor de padure existente. Diminuarea cererii la anumite sortimente, in special pe piata externa, duce la neadjudecarea cantitatilor oferite la licitatie si la imposibilitatea valorificarii fructelor de padure existente", au explicat reprezentantii Romsilva.

Ce fructe de padure vinde Romsilva

In anul 2018, potrivit datelor Romsilva, au fost valorificate urmatoarele specii de fructe de padure:
- macese - prin directiile silvice Vaslui, Olt, Iasi, Botosani, Bacau, etc.
- afine - prin directiile silvice Alba, Maramures, Cluj, Suceava, Harghita, etc.;
- catina - prin directiile silvice Vrancea, Prahova, Buzau, Bacau, Mures, etc.;
- porumbe - prin directiile silvice Giurgiu, Maramures, Iasi si Bistrita-Nasaud;
- zmeura - prin directiile silvice Suceava, Harghita, Bacau si Bistrita-Nasaud;
- fructe de paducel - prin directiile silvice Bistrita-Nasaud, Cluj, Prahova si Iasi;
- mure - prin Directia Silvica Maramures.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri