Cifra de afaceri a companiilor locale care activeaza in sectorul agriculturii va creste cu aproape jumatate de miliard de euro in 2019, plasand agricultura printre sectoarele strategice ale economiei romanesti, arata estimarile specialistilor KeysFin, date publicitatii miercuri.

Conform analizei de specialitate, in 2018, afacerile companiilor locale din domeniul agriculturii au atins valoarea de 43 de miliarde de lei, in crestere cu 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014.

In acest context, topul anului trecut al celor mai mari companii cu profil agricol este condus de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, cu o cifra de afaceri de 2,3 miliarde lei, echivalentul a 5,3% din total, urmata de Smithfield Romania SRL (868 milioane lei), Promat Comimpex SRL (715 milioane lei), Agro-Chirnogi SA (698 milioane lei) si Transavia SA (597 milioane lei).

Per total, cei mai importanti 10 jucatori din agricultura au realizat, in 2018, afaceri insumate de 6,8 miliarde de lei, concentrand 16% din totalul cifrei de afaceri din acest sector.

Din afacerile generate in sectorul agricol, productia vegetala din Romania a crescut, in ultimii cinci ani, cu 26%, ajungand, anul trecut, la 13,9 miliarde de euro, clasandu-se astfel pe locul 6 in Uniunea Europeana (UE), cu aproape 6% din total.

Datele Institutului National de Statistica (INS), citate de catre analistii KeysFin, releva faptul ca Romania ocupa, in 2018, primul loc la porumb in randul statelor membre ale UE atat in ceea ce priveste suprafata cultivata, cat si la productia realizata, de 18,7 milioane de tone.

Tot in cursul anului trecut, Romania a avut cea mai mare productie de floarea soarelui din UE, de 3 milioane de tone, fiind urmata in clasament de tari precum Bulgaria, Ungaria, Franta si Spania. De asemenea, Romania a inregistrat 7,3% din totalul productiei de grau la nivelul Uniunii, adica 10,1 milioane de tone, lucru care a plasat tara noastra pe pozitia a 4-a, dupa Franta, Germania si Marea Britanie.

In ceea ce priveste productia de soia boabe, Romania ocupa pozitia a doua atat din punctul de vedere al suprafetei cultivate, cat si din cel al productiei, realizand peste 16% din totalul Uniunii Europene.

"In ciuda provocarilor care tin de conditiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finantare, din cele peste 23.500 de companii care activeaza in sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au inregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost in pierdere, restul inregistrand un rezultat nul in 2018. Desi profitul net insumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde lei, cu 61% mai mare decat in 2014, acesta a scazut in comparatie cu anul precedent, fiind cu 14% sub nivelul din 2017. In plus, agricultura devine un sector din ce in ce mai stabil, lucru demonstrat prin scaderea numarului insolventelor cu 18% fata de 2017 si cu 46% fata de 2014", se mentioneaza in analiza KeysFin.

Specialistii estimeaza pentru 2019 o stabilizare a numarului insolventelor ale companiilor cu profil agricol din Romania la putin peste 300.

Cat priveste forta de munca din domeniul agricol in Romania, aceasta a consemnat o scadere cu 7,4%, in 2018 fata de 2017, respectiv cu 2,8% comparativ cu 2014, pana la 121.400 de angajati. Raportat la ultimii cinci ani, costul mediu pentru un angajat in agricultura a crescut cu 74%, avans de patru ori mai rapid decat cel inregistrat la nivelul productivitatii muncii.

Totusi, cercetarea analistilor de la KeysFin dezvaluie ca, anul trecut, peste 9.700 de companii agricole (aproape 42% din total) nu au avut angajati.

Potrivit sursei citate, in 2018, lider in topul judetelor cu cea mai mare cifra de afaceri din domeniul agriculturii a fost Bucuresti (9% din total), cu o valoare de 3,9 miliarde lei, Capitala fiind urmata de judetele Timis (7,2%), Calarasi (5,3%), Constanta (5%) si Satu Mare (4,4%). Cele cinci judete au generat, impreuna, o cifra de afaceri de 13,3 miliarde lei, reprezentand 30,9% din cifra de afaceri locala a companiilor din sectorul agricol, in 2018.

KeysFin ofera informatii despre firmele din Romania si din strainatate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienti, compania este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri