Anul 2018 a fost cel de-al patrulea an consecutiv in care cifra de afaceri obtinuta de firmele care activeaza in sectorul agricol al culturilor de camp (cereale, plante leguminoase si plante producatoare de seminte oleaginoase) a crescut, este una dintre concluziile ultimului studiu realizat de Termene.ro. Afla si care sunt judetele etalon ale agriculturii romanesti.

Dupa scaderea drastica din anul 2015, cand valoarea cifrei de afaceri s-a diminuat pana la 15,2 miliarde de lei, dupa ce in anul 2014 a fost de 18 miliarde de lei, companiile care activeaza in sectorul analizat au inregistrat venituri care au crescut constant pana la valoarea de 20 de miliarde de lei in anul 2018.

Cu toate acestea, un aspect ingrijorator semnalat de studiul Termene.ro este ca datoriile pe care firmele din domeniu le totalizeaza sunt intr-o crestere continua, depasind rata de crestere a cifrei de afaceri. Daca in anul 2014 valoarea cifrei de afaceri cumulata era comparabila cu cea a datoriilor (ambele fiind de aproximativ 18 miliarde de lei), in intervalul 2015 - 2018 datoriile au crescut la peste 24,5 miliarde de lei, cu 4,5 miliarde de lei mai mari decat cifra de afaceri a aceluiasi an.




“Datoriile se platesc din incasari. Daca nu am incasari suficiente, fie aman plata datoriei, fie fac o alta datorie prin care o platesc pe prima. Daca prelungim situatia aceasta pentru un interval lung de timp, se creeaza un cerc vicios a carui finalitate este de cele mai multe incapacitatea de plata. Evitarea clientilor care isi platesc cu intarziere sau deloc datoriile este vizibila prin accesarea unor platforme precum redBill”, a declarat Adrian Dragomir, CEO Termene.ro.

Solvabilitatea se apropie cu viteza de pragul de alerta

Concomitent cu cresterea datoriilor, s-a inregistrat o scadere puternica a solvabilitatii generale a companiilor care activeaza in sectorul agricol al culturilor de camp. Solvabilitatea urmareste capacitatea unei firme de a-si achita obligatiile totale din resursele existente, pe baza acestui indicator putandu-se evalua riscul incapacitatii de plata pe termen lung (insolvabilitate sau risc de faliment).

Daca in anul 2014 rata solvabilitatii era de 2,01, in 2018 aceasta s-a diminuat la 1,52 o scadere continua de peste 25% in intervalul analizat. De altfel, raportata la anul anterior, scaderea inregistrata in anul 2018 este cea mai accentuata, indicatorul diminuandu-se cu 0,2 puncte de la 1,72 cat era in anul 2017. Desi, conform celor mai multe manuale de economie, valoarea de 1,52 inregistrata in prezent este una relativ acceptabila, aceasta s-a apropiat accelerat de pragul de 1,5, un prag sub care o firma poate fi considerata cu risc de a intra in incapacitate de plata pe termen lung.

“Cand fac o datorie, o fac fie pentru a-mi creste capacitatea de productie (o fac in scop investitional) fie pentru a-mi plati colaboratorii. In cazul domeniului agricol, cresterea datoriilor in contextul scaderii solvabilitatii este un indiciu ca preponderent, acestea sunt facute pentru plata colaboratorilor”, a declarat Adrian Dragomir.

Care sunt judetele etalon ale agriculturii romanesti?

Spre deosebire de restul sectoarelor economice, agricultura este direct influentata de zona geografica in care se desfasoara. La nivel judetean, companiile din judetul Calarasi au inregistrat veniturile cele mai mari, peste 1,9 miliarde de lei, urmate de cele din judetul Constanta cu 1,6 miliarde de lei si cele din judetul Timis cu 1,4 miliarde de lei. Alte judete relevante pentru agricultura romaneasca sunt Teleorman, Braila, Ialomita si Dolj, toate cu firme a caror venituri cumulate sunt situate intre 1 si 1,1 miliarde de lei.

Aproape jumatate din firme au risc ridicat de a intra in insolventa

In 6 dintre cele 7 judete de top, ponderea firmelor cu risc de intrare in insolventa se apropie de 50% (cinci firme din zece), cu cele mai mici valori inregistrate in judetele Ialomita si Calarasi, unde aceasta este de 42,3% (aproape 5 firme din 10), iar in judetul Timis aceasta depaseste procentul de 61% (6 firme din 10 avand risc de a intra in insolventa).

Intrarea in insolventa atrage riscul de intrare in faliment si implicit riscul ca un colaborator al respectivei firme sa nu mai fie platit niciodata pentru o lucrare, un serviciu sau un bun deja livrat.

Odata intrata in insolventa, o firma are printre altele dreptul legal de a-si reesalona datoriile catre furnizori, in cazul in care mai este posibila, plata acestora putand a se esalona pentru o perioada de mai multi ani.

Viteza cu care o firma isi recupereaza datoriile de la proprii clienti este cunoscuta ca viteza de recuperare a creantelor si se masoara in numarul de zile.

In cazul firmelor din judetele de top din agricultura romaneasca, cea mai redusa viteza de recuperare a creantelor este inregistrata la nivelul companiilor din judetele Timis si Teleorman care in medie au nevoie de peste 6 luni - 187 zile si respectiv 185 zile ca sa fie platite de proprii clienti pe cand cele mai performante sunt cele din judetele Ialomita si Constanta cu 95 zile si respectiv 79 zile.

Pentru ca o firma sa isi poata plati furnizorii, un lucru necesar este ca aceasta sa fie la randul ei platita de proprii clienti. Daca o firma are probleme cu recuperarea datoriilor de la proprii sai clienti, este o chestiune de timp pana va incepe sa-si intarzie la plata colaboratorii.

Termene.ro este o companie infiintata in anul 2014 din dorinta de a permite companiilor identificarea oportunitatilor de afaceri si evaluarea corecta a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platforma intuitiva si foarte usor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completa care ofera informatii actualizate in timp real despre datele financiare si juridice ale firmelor din Romania.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri