Olanda, unul dintre liderii mondiali in agricultura, va sprijini Romania in procesul de modernizare a invatamantului agricol. Un parteneriat intre cele doua tari a fost lansat recent si prevede ca 58 de licee de profil din tara noastra sa beneficieze in urmatorii cinci ani de expertiza si experienta olandeza.

Olanda si Romania au lansat parteneriatul pentru educatia agricola – un proiect pe cinci ani care isi propune sa contribuie la modernizarea liceelor de profil, cu sprijinul institutiilor de invatamant olandeze, scrie Agerpres.

"Parteneriatul va avea la baza un plan de actiune in care au fost incluse mai multe teme privind colaborarea dintre companiile olandeze si cele romanesti, intre institutiile de invatamant, sub coordonarea celor doua ministere si a Ambasadei Olandei la Bucuresti", a declarat secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii Maricel Floricel Dima.

El a precizat ca printre obiectivele principale ale Ministerului Agriculturii in acest domeniu se numara intineririi fortei de munca si formarii profesionale a acesteia.

"De aceea, MADR a elaborat in ultimii ani o legislatie speciala pentru sustinerea invatamantului liceal agricol. In baza acestei legi vom elabora un program de finantare a investitiilor si vom actiona pentru cresterea calitatii invatamantului liceal agricol prin apropierea acestuia de practica si de realitatea din agricultura. Cred in succesul acestui parteneriat prin realizarea unor schimburi de experienta pentru o mai buna cunoastere intre institutiile implicate in educatia agricola si dezvoltarea relatiilor intre cele doua state", a mai spus Dima.

In context, Floor Boselie-Abbehuis, director adjunct al Departamentului pentru strategii cunoastere si inovatie din Ministerul Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor din Olanda, a precizat ca este impresionata de initiativa de a sustine 58 de licee agricole din Romania, pentru ca astfel "le dam sansa de a consolida si de a inova in domeniul educatiei".

Asrtfel, Romania si Olanda au incheiat un parteneriat cu durata de 5 ani pentru dezvoltarea educatiei agricole.

Prin acest acord, liceele agricole romanesti vor beneficia de sprijin din partea unor institutii de invatamant din Olanda, cele doua state urmand sa desfasoare o serie de proiecte comune, schimburi de experienta si transfer de know-how pentru o agricultura circulara - un model de agricultura sustenabila. In acest sens, liceele din Romania vor avea oportunitatea de a invata si de a identifica sugestii si solutii inspirate din bunele practici ale sistemului de invatamant olandez.

Acordul detaliaza planul de actiune si au avut loc prezentari si dezbateri privind elemente introductive in sectorul agricol romanesc, strategia Romaniei pentru dezvoltarea durabila, cu accent pe agricultura circulara si rolul educatiei precum si expuneri privind domeniul agricol din Olanda si viziunea Olandei despre agricultura circulara.

De asemenea, Romania va colabora cu Regatul Olandei in domeniul agriculturii circulare, iar in acest sens autoritatile olandeze si-au propus ca pana in 2030 sa realizeze un sistem agricol exclusiv circular, bazat pe principiul de a produce mai mult cu mai putine resurse.

Scadere drastica a numarului de licee agricole

Datele MADR arata ca numarul liceelor agricole din Romania a scazut in ultimii 28 de ani de la 230 la circa 58 de licee.

Una dintre cauze a fost modul de realizare a reformei agrare efectuate in anul 1991, care a faramitat excesiv suprafetele agricole. Dimensiunea medie a unei exploatatii agricole inainte de 1989 a fost de peste 3.000 de ha, care in urma realizarii reformei agrare a scazut la circa 2,4 hectare pe proprietate.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri