Doua proiecte de acte normative privind alocarea de noi fonduri pentru sustinerea fermierilor au fost aprobate de Ministerul Agriculturii. Iata despre ce sume este vorba.

Ministrul Nechita- Adrian Oros a aprobat o hotarare prin care se modifica resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis, respectiv de la maximum 233,2 mil. lei la maximum 293 mil. lei.

Prin suplimentarea sumei se va asigura sustinerea financiara a tuturor solicitantilor eligibili din cadrul schemei (inclusiv pentru ciclul II de productie), astfel incat programul sa fie aplicat de o maniera unitara si nediscriminatorie.

Pentru ciclul II de productie, care se incheie la data de 20 decembrie 2019, directiile pentru agricultura judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti estimeaza un numar de 6.538 beneficiari.

Programul de sprijin pentru tomate cultivate in spatii protejate incurajeaza fermierii sa cultive tomate in perioadele de extrasezon, contribuind astfel la asigurarea necesarul de consum intern de tomate proaspete din productia autohtona.

De asemenea, a fost aprobata Hotararea de Guvern privind plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2019, repartizate astfel:

a) 1.610.000 euro,respectiv 7.646.856 lei, pentru specia bovine, categoria bivolite de lapte;
b) 12.600.000 euro, respectiv 59.844.960 lei,pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne simetisii acestora;
c) 94.999.500 euro,respectiv 451.209.625,2 lei, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
d) 27.000 euro, respectiv 128.239,2 lei, pentru specia viermi de matase.

Valoarea totala a plafoanelor pentru anul de cerere 2019 este de 109.236.500 euro, echivalentul a 518.829.680,4 lei. Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura prin raportarea plafoanelor aferente fiecarei scheme la efectivul de animale eligibile/kg gogosi crude de matase eligibile.

In perioada urmatoare ambele proiecte de acte normative vor parcurge procedura de avizare interministeriala.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri