Risipa de alimente reprezinta o problema globala, in fiecare an aruncandu-se la gunoi o treime din productia globala de alimente. Nici Romania nu sta mai bine, fiecare roman aruncand 16 kilograme de alimente, in fiecare luna. La polul opus, statistica ne arata ca 1 din 2 copii romani este in prag de saracie, iar 150.000 adorm flamanzi. Cum se pot schimba aceste date? Iata 10 idei simpli prin care fiecare roman poate contribui la scaderea cantitatii de hrana aruncata.

Prin risipa alimentara, conform legislatiei nationale, se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse.

Aruncam mii de tone de alimente, in special mancare gatita

Romanii arunca 6.000 de tone de alimente pe zi, ceea ce inseamna 16 kg pe luna/persoana. Astfel, un roman ajunge sa risipeasca anual, in medie, 129 kilograme de mancare, ceea ce inseamna aproape 12% din hrana cumparata.

In tara noastre ajunge la gunoi in special hrana gatita (24%), urmata de fructe (22%), legume (21%), iar 20% sunt produse de panificatie. 11% din alimentele aruncare sunt lactate si doar 1% este carne.

Cea mai mare risipa de alimente vine din gospodarii, astfel ca peste 3.000 de tone de alimente pe zi risipite sunt aruncate de romani la gunoi din casele lor.

Statisticile UE arata ca Romania ocupa locul 9 in topul celor mai risipitoare tari din Europa, cu un procent de 2,55 %, adica 2,2 milioane de tone de alimente pierdute in fiecare an.

In general, alimentele ajung la gunoi pentru ca mancarea se degradeaza prea repede, oamenii estimeaza gresit cand cumpara si, mai mult, fac cumparaturi in exces.

La polul opus, statistica arata ca un copil din doi (46%), cu varsta de pana la 6 ani, se afla in risc de saracie si excluziune sociala. Mai mult, un Raport complex asupra drepturilor copilului in Romania, realizat de Organizatia Salvati Copiii Romania si Avocatul Poporului, arata ca peste o treime dintre copiii din Romania traiesc sub pragul saraciei si 150.000 adorm flamanzi.

De asemenea, la nivel mondial, circa 820 de milioane de oameni sunt subnutriti.

10 idei simple antirisipa alimentara

Pentru ca mare parte din risipa de alimente este generata de romanul de rand, in gospodaria proprie, iata 10 idei pe care fiecare persoana le poate pune in practica, astfel incat sa nu mai fie in situatia de a arunca o cantitate atat de mare de hrana:

  • cumpara in cantitati moderate si planifica in mod echilibrat mesele
  • cumpara produse proaspete spre sfarsitul cumparaturilor
  • aranjeaza in mod logic alimentele in frigider si pastreaza igiena curatandu-l in mod regulat
  • congeleaza pentru a pastra alimentele mai bine
  • imparte cu vecinii sau cu prietenii fructele, legumele si mancarea ramasa
  • respecta circuitul produselor congelate si produselor sub temperatura controlata +2 grade - +8 grade Celsius
  • citeste bine eticheta si fa diferenta intre data limita de consum si data limita de utilizare optima
  • invata sa utilizezi resturile alimentare
  • la restaurant sau acasa ai grija ca ochii tai sa nu fie mai mari decat stomacul
  • dupa ce ai terminat de mancat, nu arunca decat resturile care nu pot fi conservate si separa ambalajele in mod responsabil pentru a le depune in containerele dedicate.

Datele au fost furnizate de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri