De profesie IT-ist, Ion Conăcel a decis, în urmă cu șase ani, să cultive în județul Buzău o plantă cu totul inedită: aronia. A început inițial cu o suprafață de 1.000 mp pentru ca mai apoi să cultive plantație de aronia ecologică pe un hectar de teren.

Aronia, denumită și scoruș, este un arbust fructifer care face parte din familia Rosaceae, înflorește primăvara și face flori asemanatoare celor de măr. Fructele de aronia sunt roșii sau negre și se coc la sfârșitul verii sau chiar toamna, având un gust dulce-amarui. Un kg de aronia costă aproximativ 20 lei.

Investiție de 10.000 euro într-un hectar de aronia

Aronia provine din America de Nord, unde crește la înălțimi de 1.000 - 1.200 de metri, pe soluri umede și acide și rezistă până la temperaturi de -30 de grade Celsius. Este cunoscut în lume datorită faptului că este considerat un izvor de nutrienți și vitamine și conține o cantitate mare de antioxidanți.

Pentru o suprafață de un hectar de aronia, investiția inițială s-a ridicat la circa 10.000 euro (49.000 lei), care a cuprins atât plantația celor 3.000 de arbuști de aronia, cât și alte sisteme logistice, cum ar fi costul pentru sistemul de irigare, spune Ion Conăcel.

Întreținerea unui hectar de aronia pe an ajunge la cel puțin 1.500 lei, sumă care nu acoperă și tratamentele împotriva dăunătorilor.

Pașii pentru a cultiva o aronia certificată ecologic

Potrivit fermierului, îngrijirea unei culturi de aronia este una specifică unui arbust: terenul pe care va crește planta trebuie să fie foarte bine lucrat, arat foarte adânc, iar acolo unde există o cultură organică, îngrășământul ar trebuie să fie ecologic.

Plantarea se realizează în două feluri: în cazul în care se dorește o recoltare mecanizată, plantarea aroniei trebuie să fie mai deasă, cam la o distanță între plante de 80 cm-1m, iar între rânduri de 3 m.

În cazul recoltei manuale, distanța între plante trebuie să fie de minim de 1,5 m, iar între rânduri de 2,5 m. Fructul de aronia se poate recolta o singură dată pe an, începând din luna august.

„Producția pe an a unui arbust de aronia variază, în funcție de maturitatea plantei. La doi ani de la plantarea fructului, aronia poate produce circa 300-400 de g pe an. După cinci ani, când ajunge la maturitate, arbustul poate produce și între trei și șapte kg pe an”, spune Ion Conăcel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri