De-a lungul anilor mierea contrafăcută a reprezentat și încă reprezintă principala problemă din industria apicolă. Este foarte greu să deosebim mierea de calitatea de cea alterată fără macar să o gustăm. Însă există anumite criterii de care putem ține cont pentru a achiziționa o miere de cea mai bună calitate.

Mierea poate fi alterată în diferite moduri. Potrivit unui site guvernamental american, una dintre metodele de falsificare este adăugarea diferitelor siropuri de zahăr în timpul sau după producerea mierii. Siropurile de zahăr pe bază de amidon, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, siropul de glucoză și siropurile de zaharoză, care sunt produse din sfeclă sau bastoane, pot fi utilizate pentru alterarea mierii. Deși mierea este alterată, nu se schimbă prea mult nici gustul și nici textura.

Wall-Street.ro a stat de vorbă cu un reprezentant al cooperativei Tomi’s Honey pentru a afla care sunt principalele criterii după care să ne ghidă când vrem să cumpărăm o miere de calitate și nu una contrafăcută.

Top trei criterii de care să ții cont dacă vrei să cumperi miere de calitate

  • Cu cât mierea este mai zaharisită, sau mai cristalizată, produsul este de o calitate superioară.
  • Ar trebui să ne uităm după eticheta bio, care ar fi ideal să primească certificare și din partea Uniunii Europene.
  • Diferența prea mare de preț: mierea de calitate mai slabă va avea întotdeauna un preț mai mic.

Producătorii cer o legislație mai strictă privind controlul calității mierii

Principala problemă pe care unii producători de miere o ridică este legislația din România în ceea ce privește realizarea de analize specifice pentru a verifica calitatea mierii care urmează să fie comercializată.

„Ar trebui o legislație mult mai strictă astfel încat să existe un buletin de analize pentru toată mierea care urmează să fie comercializate. Bineînțeles că sunt realizate analize specifice, însă doar pe loturi mari, lucru care îngreunează testarea calității mierii”, spune un reprezentant al cooperativei Tomi’s Honey,

Un buletin de analize poate costa între 300-500 lei, în funcție de numărul analizelor, și se realizează în general pe un lot de două hectare. Potrivit producătorului, pentru ca un consumator să știe ce fel de miere achiziționează, va trebui să existe o lege care să se stabilească clar categoriile de calitate ale mierii, așa cum este în cazul ouălor: categoria zero, unu, doi sau trei. În momentul de față, nu există o astfel de categorisire.

Singurul loc unde este creată o reglementare specifică este pentru programul „Mierea în școli”, unde, din punct de vedere administrativ, se realizează un buletin de analize pentru fiecare lot de miere, adaugă reprezentantul Tomi’s Honey.

Ce face UE pentru a limita comercializarea mierii contrafăcute

Uniunea Europeană definește mierea ca o substanță dulce naturală și a stabilit criterii de compoziție în directiva privind mierea. Cu toate acestea, există o problemă legată de produsele care trebuie să respecte acele standarde.

Conform testelor efectuate în 2018 de către UE, 20% din eșantioanele prelevate la frontierele externe ale UE și la sediile importatorilor nu respectă standardele înalte ale UE. Este vorba de produsele care includ sirop de zahăr sau de mierea care a fost recoltată prea devreme și apoi uscată artificial.

Deputații europeni doresc să combată răspândirea de miere contrafăcută pe piața UE, deoarece aceasta pune presiune asupra apicultorilor europeni, duce la scăderea prețurilor și ridică întrebări cu privire la protecția consumatorilor.

Acesta este motivul pentru care UE solicită măsuri de îmbunătățire a procedurilor de testare și de intensificare a inspecțiilor la import pentru a detecta mai bine cazurile de falsificare a mierii și pentru sancțiuni mai mari pentru fraudatori.

Potrivit unor date publicate în 2018 de către Parlamentul European, aproximativ 600.000 apicultori UE produc aproximativ 250.000 tone de miere pe an, UE fiind a doua mare producătoare mondială, după China. Cei mai mare producători din UE în 2016 erau România, Spania, Ungaria, urmate de Germania, Italia și Grecia. UE importă aproximativ 200.000 tone de miere, mai ales din China, Ucraina, Argentina și Mexic.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri