Căutăm în fiecare zi să cumpărăm alimente bio, de la fructe, legume, produse din carne până la produse lactate. Pe lista noastră de cumpărături putem adăuga și vinurile ecologice, băutură obținută din strugurii tratați fără pesticide. wall-street.ro a stat de vorbă cu reprezentanții cramei Domeniile Franco-Române pentru a afla cum se obține vinul ecologic și cum se diferențiază de cel convențional.

Domeniile Franco-Române este primul producător de struguri ecologici din România. Societatea Domeniile Franco-Române a fost înfiinţată în anul 2000 la iniţiativa lui Denis Thomas, proprietar şi vinificator în Bourgogne, cu ajutorul unei echipe de specialişti români şi francezi. Conversia plantației la viticultura ecologică a început în anul 2003, iar în 2006 a fost obţinut primul vin certificat bio din România. În prezent, crama se întinde pe o suprafață de 50 de hectare.

Cum se obține vinul ecologic

Un vin ecologic este cel obținut din strugurii tratați fără pesticide. Vinul primește certificarea ecologică după un control al ingredientelor care se adaugă în băutură, dar și unul al monitorizării trasabilității.

Fermierii care vor să cultive struguri ecologici și ulterior să obțină un vin certificat ecologic sunt nevoiți să parcurgă o serie de pași. Potrivit Comisiei Europene, vinul ecologic trebuie să fie fabricat din struguri ecologici și drojdie. În plus, se aplică o serie de alte restricții. Acestea includ următoarele:

  • este interzisă utilizarea acidului sorbic și desulfurarea;
  • nivelul sulfiților din vinul ecologic trebuie să fie inferior echivalentului lor convențional (în funcție de conținutul de zahăr rezidual).

Dacă vrei să devii fermier în agricultura ecologică, trebuie să fii certificat de un organism de control. Acest lucru presupune câte o inspecție pe an și un set de controale prin care organismul se va asigura că respectați normele privind producția ecologică.

„Nu avem voie sa folosim ierbicide. Astfel că se inveștete mai mult în lucrul manual sau în echipamente care scot buruienile”, spun reprezentanții Domeniile Franco-Române.

Un exemplu de astfel de echipament este un accesoriu de tractări, intercept, care se atașează la tractor, intră sub fiecare butuc și taie ca o sapă buruienile de la baza butucului. Un astfel de echipament costă circa 10.000 - 12.000 de euro.

Vinul convențional V.S. vinul ecologic

Spre deosebire de culturile obișnuite, vinul ecologic este obținut din strugurii tratați fără pesticide. În viticultura tradițională se folosesc substanțe organice care intră în seva plantei și actionează prin metabolismul plantei.

În schimb, în viticultura ecologică se folosesc numai substanțe de contact, care au acțiune locală, fără să intre în sevă, ceea ce înseamnă că nu rămân reziduuri de substanțe chimice în fruct. Dacă nu rămân în fruct, nu vor fi nici în vin.

„Costul tratamentelor strugurilor nu este mai mare ca în viticultura convențională, cu circa 15-20%. Marea pierdere nu constă în costul tratamentelor, ci în randament. Dacă este un an ploios, pierderea este mult mai mare pentru că aceste substanțe sunt de contact, iar efectul tratamentului se duce și trebuie aplicat iar”, spun reprezentanții Domeniile Franco-Române.

În cazul unui anotimp ploios, cantitatea de struguri obținută este cu 30-40% mai mică față de viticultura tradițională. Costul întreținerii unui hectar de struguri ecologici este în jur de 10.000 lei.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri