Aproximativ o treime din întregul volum de carne consumată este de porc, iar acest consum are potențialul de a crește și în anii următori, a declarat Lars Drescher, CEO Premium Porc Group, într-un interviu pentru wall-street.ro. Ritmul va depinde și de măsura în care va crește nivelul de bunăstare.

Potrivit reprezentanților Premium Porc Group, în perioada 2013-2018, consumul a înregistrat un avans considerabil de 40%. Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume, urmată de păsările de curte, carnea de vită și caprele/ovinele, conform datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Carnea de porc este un ingredient principal în bucătăria românească și subiectul multor tradiții românești. Pandemia de COVID-19 a determinat o scădere a cererii la nivel internațional, din cauza măsurilor de izolare, urmate de închiderea restaurantelor și limitarea evenimentelor.

La nivel global, China este cel mai mare consumator, întrucât urbanizarea și creșterea veniturilor locuitorilor ei continuă să susțină o cerere ridicată.

În același timp, China este partenerul comercial principal al Europei în materie de carne de porc. De asemenea, de câțiva ani, Europa și America de Nord consumă, la rândul lor, mai multă carne de porc ca niciodată, spun reprezentanții companiei.

„De la jumătatea anului, s-a resimțit o ușoară creștere a cererii din partea Chinei. Dar ne confruntăm cu provocări majore: pesta porcină africană și pandemia de COVID – ambele prezente în România și nu numai. Restricțiile din Germania cauzate de prezența pestei porcine africane a creat anumite dezechilibre pe piața europeană”, a declarat Lars Drescher, CEO Premium Porc Group.

Prețul cărnii de porc a scăzut în 2020, din cauza pandemiei și a pestei porcine

Industria a fost lovită de pesta porcină africană. Pentru că nu există vaccin sau tratament pentru această boală, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea unor condiții foarte stricte de siguranță.

În al doilea rând, industria cărnii de porc nu a fost ferită de pandemia de coronavirus, care a provocat pierderi financiare în anul 2020.

Prețul porcilor în viu a scăzut dramatic, cu peste 30% în 2020. Evoluția reprezintă rezultatul unui context dificil: industria a fost lovită atât de pesta porcină africană, cât și de pandemia de COVID

-Lars Drescher, CEO Premium Porc Group-

Vânzarea porcilor din zonele în care există focare de pestă porcină africană a fost restricționată și au fost multe astfel de zone la nivel național, ceea ce se traduce ulterior prin scăderea producției naționale, atât în termeni de cantitate, cât și de cost.

Prin urmare, importurile au crescut în 2020 pentru a acoperi lipsa cărnii de porc din piață. Datele companiei Premium Porc Group indică faptul că România importă aproximativ 70% din necesarul de consum al cărnii de porc.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri