Daniel Stănescu, de profesie consultant pe fonduri europene, a decis în 2017 să aplice pentru finanțare de la Uniunea Europeană pentru a pune bazele unei ferme de pui în județul Mehedinți. Daniel a aplicat pentru aproximativ 2 milioane euro ajutor financiar nerambursabil, la care se mai adaugă 435.000 euro cofinanțare pe cheltuieli eligibile.

Procesul a fost unul destul de dificil. Daniel a depus proiectul în luna ianuarie 2017, iar la jumătatea lui august-septembrie a primit notificarea privind selecția proiectului.

„Până am primit toate avizele de mediu și de apă a mai durat aproximativ un an și jumătate, în mai 2018”, precizează Daniel Stănescu.

Ferma de pui se va întinde pe o suprafață de 10.000 metri pătrați și va avea o capacitate anuală de 240.000 de capete de pui. În cadrul fermei va exista o producție primară de pui, precum și partea de abatorizare și desfacere.

Business-ul ar trebui să genereze un profit net de circa 60.000 - 70.000 euro anual. Ferma de pui va fi una complet automatizată, urmând să aibă în total 16 angajați.

Producția trebuia să înceapă în luna mai 2021, dar din cauza pandemiei producția se va realiza la sfârșitul lui 2021. Produsele vor fi comercializate local, chiar și către supermarketuri, având în vedere că în județul Mehedinți nu există nicio fermă de pui și niciun abator. Prețul pentru un kg de pui va ajunge la circa 5 lei.

Ce trebuie să știi înainte să aplici pentru fonduri europene

Deși fondurile europene au devenit una dintre cele mai accesibile căi pe care fermierii le pot urma când vor să își dezvolte propria afacere de la zero, Daniel Stănescu spune, din experiența sa de consultant și antreprenor, că procesul de accesare a fondurilor este unul foarte dificil.

Citește mai multe despre ce pași trebuie să urmezi pentru a accesa fonduri europene în agricultură AICI.

Principala greșeală pe care o face un fermier care vrea să dezvolte un business cu ajutorul fondurilor europene este lipsa banilor. Sector pomicol, sectorul vegetal sau sectorul zootehnic necesită și o cofinanțare din partea beneficiarului. Uniunea Europeană acordă între 50% și 90% în funcție de calificarea în domeniul în care fermierul vrea să aplice și locul în care vrea să dezvolte business-ul. În cazul în care fermierul nu are suma necesară pentru a acoperi cofinanțarea, riscă blocarea proiectului.

„Recomandarea mea este ca în momentul în care fermierii accesează fondurile, în funcție de sectorul de activitate ales, trebuie să se orienteze la fluxul de numerar, în sensul că aceștia ar trebui să poată acoperi necesarul de minim 40% din valoarea proiectului”, explică Daniel Stănescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri