Anul acesta ar fi fost necesari în jur de 1 miliard lei pentru a acoperi despăgubirile pentru culturile de primăvara din 2020, însă nu au fost cuprinsi în buget. Este imperios necesar să fie prevăzute despăgubirile în buget pentru că altfel vom avea pierderi și mai mari de suferit în agricultură, a declarat, pentru wall-street.ro, Ionel Arion, președintele Proagro.

Federația Proagro a cerut în Parlament un amendament pentru mărirea sumei de despăgubiri, având numeroase discuții cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și audiențe cu primul-ministru.

„Se pare că agricultura nu este un sector prioritar pentru primul-ministru. Fermierii riscă să intre în șomaj și insolvență. Sunt deja firme care factureaza penalități fermierilor. Agricultorii vor suporta penalități o scurtă perioadă de timp și prin vară se va auzi de falimente, executări de utilaje”, spune Ion Arion, președintele Proagro.

De asemenea, potrivit reprezentantului Federației Proagro, agricultorii riscă să piardă suprafețe imense de teren care vor fi acaparate fie ca proprietate, fie ca arendare către multinaționale, care se ocupă si cu producția agricolă.

Reprezentanții Federației Naționale Proagro sunt de părere că statul nu încurajează modificarea legislației, iar în ultimii 5-6 ani autoritățile au fost delăsătoare pentru că nu au reușit să implementeze în România sisteme de gestionare a riscului, și anume posibilitatea de a face asigurări în ceea ce privește seceta.

„În Romania, seceta nu este nicăieri asigurată, în timp ce alte state europene, cum ar fi Spania, au mecanisme de gestionare a riscurilor”, adaugă acesta.

2021 se anunță a fi un an incert

Anul trecut a fost unul dezastruos pentru femierii din România, atât la capitolul secetă, cât și la pierderile provocate de pandemia de COVID. Au fost mulți fermieri în situația în care nu au mai reușit să recolteze nimic. Nici pentru anul acesta estimările nu sunt prea roz.

Citește și Situație DEZASTRUOASĂ pentru fermieri: Seceta a afectat toate culturile, nu se mai recoltează nimic!

Ionel Arion, președinetele Proagro, spune că încă nu s-a refăcut pierdea de apă din sol de anul trecut. Dacă în Bărăgan există deficit de 180-190 de litri, prin Oltenia a depășit puțin 220-225 litri pe metrul pătrat în ultimele trei luni. Necesarul de apă ar fi trebuit să fie undeva la 450-500 de litri.

„Seceta nu vine doar de anul trecut. S-a instalat încă din 2016-2017 și gradual a tot crescut, împreună cu deficitul de apă din sol, iar azi suportăm consecințele. Ar trebui să plouă în următoarele trei luni aproximativ 100 de litri pe metru pătrat pe lună pentru a putea reface acest deficit”, a declarat Ion Arion.

Potrivit președintelui Proagro, înghețul din ultimele zile și lipsa precipitațiilor vor afecta foarte mult fermierii, mai ales partea de Sud a Moldovei și Bărăgnului.

România, deficitară la capitolul promovarea produselor românești

Deși problema despăgubirilor este una foarte importantă pentru fermieri, în aceeași măsură este și lipsa programelor de promovare ale produselor românești.

Ion Arion spune că aceste produse nu sunt atât de promovate în străinătate pe cât ar trebui, România fiind deficitară în această privință.

„România are nevoie să participe cu produsele locale la toate târgurile pentru a le promova. Avem nevoie de campanii de promovare pentru că România este deficitară la acest capitol. Avem foarte puține branduri la nivel național”, spune președintele Proagro.

Citește și Cum arată colaborarea dintre fermieri și retaileri.

O sumă infimă acordată despăgubirilor de secetă

Pe 11 februarie a fost publicat bugetul pentru 2021 pe site-ul Ministerului Finanțelor, alocând Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale 26 miliarde lei. O problemă importantă care nu a fost trecută în bugetul pe 2021 a fost tăiere din suma acordată despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate de secetă. Dacă pentru 2020 suma plătită era de 930 milioane lei, atunci pentru anul acesta suma este una mult mai mică, de doar 1 milion lei, potrivit datelor publicate pe Ministerul Finanțelor.

Ministerul Agriculturii, Adrian Oros a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate pe 15 ianuarie de RFI, că este îngrijorat de bugetul Agriculturii, însă ca și în acest an, la fel ca în 2020, instituția a pornit cu un buget inițial mult mai mic, reușind ulterior după fiecare rectificare să îl suplimenteze astfel încât să acopere toate nevoiele: atât despăgubiri de secetă, cât și despăgubiri pentru pierderile înregistrate de pandemia de COVID-19.

Anul trecut, Ministerul Agriculturii a mai alocat despăgubiri pentru seceta din toamna lui 2019. Pentru acele plăți s-au „achitat undeva la 88-89%, peste 850 de milioane de lei pentru culturile de toamnă”. Numai că pentru despăgubirile din primăvara lui 2020 s-au înscris de aproape trei ori mai mulți fermieri decât pentru daunele din toamna lui 2019”, declara Oros într-un interviu acordat agenției de presă Agerpres.

„Într-adevăr, pentru culturile din toamnă au fost 36.000 de fermieri, iar acum la plata despăgubirilor pe culturile de primăvară sunt 93.000. Ori au fost mai mulți fermieri care au cultivat porumb și floarea soarelui, ori au fost mai superficiali cei din comisiile de evaluare. Orice măsură de genul acesta pe care o faci trebuie bazată și pe cât sunt de corecți oamenii”, a precizat Adrian Oros în interviul acordat agenției Agerpres.

Proteste ale agriculturilor în București

Pe 18 februarie, Asociația Forța Fermierilor a protestat în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la suma tăiată a despăgubirilor din bugetul pentru 2021.

În legătură cu protestul organizat de Asociația Forța Fermierilo, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis un mesaj. Redăm mai jos mesajul complet:

Potrivit Constituției României, Asociația Forța Fermierilor are dreptul de a organiza un miting/demonstrație în mod pașnic.

Tema protestului organizat de Asociația Forța Fermierilor, respectiv acordarea despăgubirilor pentru culturile afectate de seceta din primăvara anului 2020, a fost dezbătută chiar la începutul acestei săptămâni cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, din care fac parte Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – “PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – “LAPAR”, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – “UNCSV” și Asociația Producătorilor de Porumb din România – “APPR”.

Cu această ocazie, s-a convenit ca reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare să transmită în cel mai scurt timp propunerile lor de soluții și mecanisme alternative privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară, menite să vină în ajutorul fermierilor.

De peste un an de zile, conducerea MADR este în dialog cu mediul asociativ relevant din toate domeniile ce vizează sectorul agricol. Aceste asociații fac parte și din Comitetul de Monitorizare pentru Planul Național Strategic și au contribuit la elaborarea Analizei SWOT și a Analizei nevoilor pentru creionarea viitorului Plan.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri