Se apropie sărbătorile pascale, iar românii deja se pregătesc să facă aprovizionarea de carne de miel pentru Paște. Prețul cărnii de miel pentru 2021 este încă unul incert, producătorii fiind rezervați de a estima exact ce sumă vom plăti pentru un kg de carne.

Horia Moruțan, preşedintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba, a declarat, pentru wall-street.ro, că în prezent prețul pentru carnea de miel de angro este de circa 15 lei, iar pe piața noastră este mereu stabilit un preț cu întârziere.

„Este greu de estimat cât va costa carnea de miel în acest an deoarece piața internă nu se va sustrage de la legea cererii și a ofertei, care stabilesc prețul final”, spune Horia Moruțan.

Președintele Asociației este de părere că prețul cărnii de miel pe kilogram ar trebui să crească în 2021 pentru ca producătorii să își acopere cheltuielile, mai ales pentru că a crescut și costul cerealalor, precum și cel al medicamentelor, însă evită să dea încă un preț cert.

Citește și Carnea de porc, cea mai consumată carne din lume.

Cât costă carnea de miel

„Este necesar și ar trebui o să existe o creștere substanțială a prețului, cu atât mai mult de Paște”, a declarat Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba.

Pe de altă parte, un crescător de oi din județul Alba spune că nu se așteaptă ca prețul să fie foarte diferit față de anul trecut, de circa 25-26 lei la carcasă. Acesta spune că românii aleg să cumpere carnea de animal din supermarketuri și, în final, să susțină producătorii străini, și nu pe cei locali.

Nu estimez că prețul se va scumpi în 2021 deoarece românii nu au o situație financiară prea bună, iar noi producătorii mai lăsăm din preț pentru a ne vinde marfa - Tibrean Marius, crescător de oi din județul Alba.

Tibrean Marius spune că a existat o cerere mai mare față de export și mai puțin pentru intern, unde este nesemnificativ. „A fost un preț foarte bun de 14-15 lei achiziția în piață, doar că produsele se duc la export în Italia sau Grecia, nu rămân la noi”.

Moruțan este de părere că producătorii au de suferit din toate punctele de vedere, inclusiv din cauza aprovizionării. Astfel că, producătorilor le este mai greu să-și vândă produsele dacă nu se mai pot aproviziona.

Citește și FONDURI EUROPENE: Cum a obținut un antreprenor bani pentru o fermă de pui automatizată.

„Tot ce cumpără producătorii s-a scumpit și reușesc să vândă foarte greu. Riscul este de blocaj. Există cerere în piață pentru carnea de miel, însă din cauza pandemiei, este posibil ca nu toată lumea să își permită să o cumpere”, spune Horia Moruțan, preşedintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba.

În acest an catolicii sărbătoresc Paştele pe data de 4 aprilie, în timp ce ortodocşi celebrează Paştele pe data de 2 mai.

România se clasa în 2018 pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte efectivele de ovine şi caprine cu un total de 11,69 de milioane de capete, după Marea Britanie, Spania şi Grecia, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2018, România a exportat un milion de ovine, cele mai multe în Iordania, Libia și Liban.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri