Fermierii merg spre o schimbare a agriculturii în ceea ce privește digitalizarea: dacă înainte discutam dacă să adopte noi tehnologii, acum au ajuns să vorbească despre cum ar putea să facă acest lucru pentru a se dezvolta și deveni mai digitali, precizează Marius Coman, IoT country sales manager Vodafone România.

„Datorită situației neprevăzute, companiile și fermierii au reacționat indiferent de mărirea lor. E adevărat ca acelor fermieri care aveau implementate deja soluții de digitalizare le-a fost mai ușor să reacționeze în noul context pandemic”, precizează Marius Coman, în cadrul evenimentului Agricultura Viitorului, organizat de wall-street.ro.

Acesta spune că în agricultură s-a vorbit mult de digitalizare în ultimii ani, însă digitalizarea nu se adoptă în agricultură la fel de repede ca în alte industrii.

„Atunci când vorbim despre acest proces, nu discutăm doar despre tehnologie, ci despre cum putem să facem lucrurile posibile. Cum putem să optimizăm costuri, să automatizăm procesele, cum putem să obținem culturi de o calitate mai bună și într-o cantitate mai mare”, spune acesta.

Citește și Proprietarul Jidvei: Cred că sectorul vinurilor înregistrează o scădere de 20% la nivel național din cauza pandemiei.

Potrivit reprezentantului Vodafone, fermierii mici și mijlocii au cel mai mult de câștigat pentru că digitalizarea nu este o problemă tehnologică, ci este vorba despre reinventarea și diferențierea în afaceri.

Fermierii mici și mijlocii adoptă mai greu soluții inteligente

Marius Coman este de părere că, spre deosebire de marile companii care cunosc deja avantajele tehnologiei în ceea ce privește eficiența, optimizarea costurilor și calitatea produselor, fermierii mici și mijlocii sunt mai lenți în adoptarea de soluții IoT, procentul de digitalizare fiind unul foarte mic, sub 1%.

„Educația și consultanța sunt lucruri absolut necesare într-o industrie cum este agricultura. Cu siguranță că în timp aceste cifre vor creste, dar este clar că fermierii mici și mijlocii rămân reticenți să implementeze soluții de IoT și să le folosească la potențialul lor”, spune Marius.

Deși recunosc beneficiile, agricultorii mai mici observă și riscurile. Fermierii mari își pot permite să stabilească strategia de digitalizare în timp, în schimb fermierii mici trebuie sa se transforme rapid și direct.

Marius spune că aceștia nu au capacitatea, resursele sau timpul de a greși. Ei își controlează foarte atent cheltuielile, iar în fața resurselor financiare restrânse sunt tentați de a trece cu vederea potențialul pe care îl au implementarea unor soluții inteligente.

Citește și Rekkers, Agricover Credit: Fermierii români care fac investiții sunt la nivelul celor din Olanda și Germania în ceea ce privește productivitatea și eficiența.

Cum susține Vodafone micii fermieri din România

Pentru a sprijini această industrie, Vodafone și-a extins de curând portofoliul de soluții de digitalizare pentru fermieri cu mai multe soluții dedicate companiilor din agricultură, soluții ce integrează tehnologii inovatoare.

„Soluțiile pe care Vodafone le-a lansat sunt bazate pe senzori care asigură gestionarea și colectarea datelor (care sunt esențiale pentru culturi), realizarea de predicții și analize care permit creșterea eficienței și productivitatea în agricultură”, spune Marius Coman.

Potrivit reprezentantului companiei, toate aceste soluții au ca scop creșterea productivității fermierului, optimizarea costurilor prin reducerea cheltuielilor, dar si prin creșterea producției: alimente de o calitate superioară, creșterea competitivității față de alți fermieri locali, dar și față de cei din Europa.

„Eu consider că acesta este doar începutul. Cu siguranță ca în viitorul apropiat inteligența artificială, blockchain, tehnologia 5G și roboții vor deschide noi perspective pentru creșterea gradului de digitalizare în agricultură și transformarea ei în ceea ce azi numim agricultura de precizie”, adaugă acesta.

Cea de-a doua ediție a Conferinței Agricultura Viitorului: Cum putem reporni motoarele a fost realizată de wall-street.ro în parteneriat cu Vodafone România, Jidvei, Agricover Credit, Agroland și CEC Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri