Deși pe teritoriul României sunt 33% din fermele europene, țara noastră contribuie cu doar 3,3% în producția standard a Uniunii Europene, potrivit datelor transmise de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Următorii în top trei după România se poziționează Polonia, Italia și Spania. Lider la capitolul eficiență este Franța, care are doar 4,3% din ferme și în același timp cea mai mare producție din Uniunea Europeană (16,8%).

Olanda este țara cu un număr mult mai mic de ferme (0,53%), dar care produce dublu față de România, lucru care evidențiază eficiența agriculturii din țările mai dezvoltate. Luxemburg este țara cu cele mai puțin ferme din Europa (0,02%).

Țară

Procent ferme din totalul european

Procent producție la nivelul UE

România 32,69 3,3
Polonia 13,48 6,9
Italia 10,95 14,2
Spania 9,03 10,5
Grecia 6,54 2,1
Sursă: LAPAR

Pentru a produce 100 de euro din PIB, România consumă 323 de kilograme de materiale, arătând cea mai ridicată ineficientă materială dintre toate țările europene, reiese din lucrarea „România în UE", publicată de Institutul Național de Statistică.

Eficiența materială se măsoară ca raport între consumul total de materiale pe timp de un an dintr-o țară, și PIB-ul creat în acel an. La polul opus din punct de vedere al eficienței se află Luxemburg și Olanda, cu un consum mediu de sub 30 de kilograme de materiale pentru a obține 100 de euro.

Topul produselor exportate și importate ale României

În 2018, valoarea totală a exporturilor românești a fost de 6,5 mld. euro, în timp ce importurile au ajuns la înregistrat 4,9 mld. euro. Printre cele mai importate produse, pe lângă fructele și legumele, carnea și preparatele din carne și cafeaua, ceaiul și condimentele, se numără: produse lactate și ouă de păsări, hrană pentru animale, pește, crustacee, moluște, precum și zaharuri, preparate și miere.

Top 3 exporturi nete

Produs Export total Export net
Cereale și preparate pe bază de cereale 2.172 1.266
Tutun brut și prelucrat 730 358
Animale vii 422 243

Toate cifrele exprimate în milioane euro

Top 3 importuri nete

Produs Import total Import net
Fructe și legume 1.350 1.078
Carne și preparate din carne 869 455
Cafea, ceai, condimente 583 460

Toate cifrele exprimate în milioane euro

Sursă: LAPAR

„Aproape orice leu trimis în veniturile populației iese „afară” prin importul de alimente. Pe fondul majorării în ritm susţinut a schimburilor de mărfuri cu exteriorul (+26% la exporturi şi +37% la importuri în perioada 2013 – 2017), livrările de produse alimentare s-au plafonat sub pragul de 5 miliarde de euro, în timp ce intrările din străinătate au crescut sistematic, iar deficitul sectorial se duce spre 2 miliarde de euro”, spune Nicu Vasile, președintele LAPAR.

Ungaria și Polonia ne fac 2/3 din deficitul la alimente. Iată care sunt ţările care profită de pe urma incapacităţii României de a-şi hrăni propria populaţie (aspect strategic care ar trebui dezvoltat până la nivel de siguranţă naţională) şi de care depindem în mare măsură la import.

Sursă foto: LAPAR

Care sunt propunerile LAPAR pentru dezvoltarea agriculturii

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România propune o serie de colaborări pentru dezvoltarea agriculturii:

  • ȘCOALĂ - Sistemul de Educație - creșterea calității prin rapoarte cu Ministerul Muncii locuri în funcție de angajarea absolvenților.
  • Dezvoltarea mediului rural prin dezvoltarea de zone economice producătoare de produse finite.
  • Reducerea migrării FM între țările membre UE precum și de la sat la oraș prin dezvoltarea de zone de prelucrare a materiei prime din agricultură și dezvoltarea agroturismului .
  • Desfacerea produselor materii prime și produse finite atât pe piață internă cât și la export.
  • Implicarea în Politicile Agricole Naționale dar și Internaționale prin parteneriate profesionale de colaborare și dezvoltare reciproc avantajoase.

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) este o federație națională, înființată în anul 2001 în scopul de a apară interesele producătorilor agricoli, stabilite prin hotărâri proprii și ale organizațiilor profesionale componente, în relațiile cu organele administrației centrale, cu alte asociații și federații, interne și internaționale, gestionare de politici și programe pentru agricultură, fonduri destinate activității din agricultură și alte asemenea.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri