Uniunea Europeană are obiective ambițioase pentru statele membre în ceea ce privește agricultura ecologică: până în 2030, un sfert din terenurile agricole să fie folosite pentru agricultura ecologică. Marius Micu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a declarat pentru wall-street.ro că aceste obiective sunt foarte ambițioase pentru România având în vedere că suprafața ecologică cultivată în prezent este de 3,1%.

„Trebuie să fim pragmatici în această discuție: Romania este azi la 3,1% suprafață ecologica și UE nu impune un obiectiv de 10%, ci 25% medie pe Uniunea Europeană. Statele membre trebuie să ajungă la o medie a UE, ceea ce înseamnă ca toate țările pot prezenta propria politică”, a declarat Marius Mincu.

Acesta spune că, pentru a putea atinge țintele stabilite de UE, MADR a construit un grup de lucru. Pe lângă experții din cadrul MADR, autoritățile au adus în discuție și organizații, producători din mediul de cercetare, precum și universități cu care se consultă pentru a elabora o strategia care să corespundă cat mai bine acestor obiective pe agricultură ecologică.

„Trebuie să înțelegem că agricultura ecologică este foarte diferită de cea convențională, costurile de producție sunt foarte mari. UE este cu câțiva pași înaintea României în ceea ce privește agricultura ecologică. România nu doar că trebuie să îndeplinească aceste obiective, dar pentru a putea atinge țintele UE va trebui să recupereze masiv din urmă”, precizează secretarul de stat în cadrul MADR.

Acesta spune că până la sfârșitul anului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va avea o strategie pe acest subiect.

Citește și Secretar de stat MADR, despre fermierii nevoiți să arunce producția: Statul nu poate doar să dea ajutoare sociale, iar fermierii să nu facă nimic

Strategia Farm to Fork, votată de Parlamentul European

Parlamentul European a cerut Comisiei să introducă obiective obligatorii de reducere a cantităţii de pesticide folosite, în cadrul strategiei sale alimentare „De la fermă la consumator" care vizează creşterea suprafeţei terenurilor agricole exploatate în regim ecologic.

Eurodeputaţii au subliniat că este nevoie de o sustenabilitate crescută în fiecare etapă a lanţului de aprovizionare cu alimente. Ei au reiterat că toţi actorii din piață, de la fermieri la consumatori au un rol de jucat în acest demers.

Eurodeputaţii doresc o garanţie că fermierii pot câştiga o cotă-parte echitabilă din profitul asociat alimentelor produse sustenabil. Astfel, ei îndeamnă Comisia să depună mai multe eforturi - inclusiv prin adaptarea normelor referitoare la concurenţă - pentru a întări poziţia fermierilor în lanţul de aprovizionare.

Textul supus votului eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg a primit 452 de voturi favorabile, care au provenit aproape în totalitate din partea ecologiştilor şi reprezentanţilor partidelor de stânga. În schimb, 170 de eurodeputaţi au votat contra, precum eurodeputaţii francezi din grupul PPE dar şi cei din grupul de extremă dreapta ID şi euroscepticii din ECR. De asemenea, 76 de eurodeputaţi s-au abţinut, în principal de la PPE şi ECR.

Citește și România, la coada clasamentului: Avem cele mai multe ferme din Europa, dar realizăm doar 3% din producție

Ce obiective presupune Strategia Farm to Fork

  • Reducerea utilizării de pesticide cu 50% până în 2030, o țintă pe care Parlamentul o dorește obligatorie pentru toate cele 27 de state membre. România utilizează în prezent în medie 700 de grame de pesticide la hectar, adică foarte puțin în comparație cu Olanda, care folosește 7 kg de pesticide. Media UE ar fi undeva la 2, 4 kg pesticide la hectar.
  • Reducerea utilizării de substanțe anti-microbiene cu 50% (antibiotice) tot până în 2030. Și aici România se plasează sub media europeană.
  • Reducerea utilizării de îngrășăminte chimice cu 20% până în 2030. Și tot până atunci ar trebui să crească la 25% suprafața de terenuri agricole cu producție bio. Agricultura ecologică ocupă în prezent 3, 2% din terenurile agricole.

Citește și Diferența dintre bio, ecologic sau organic: Explicațiile unui specialist

Strategia „De la fermă la consumator" a fost dezvăluită în luna mai 2020 de Comisia Europeană şi face încă obiectul unor propuneri legislative. Parlamentul European urmează să voteze în luna noiembrie viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC), care pentru moment nu include obiectivele din strategia „De la fermă la consumator".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri