Dacă ai decis să pornești o afacere în domeniul agricol, ai făcut o alegere inspirată, pentru că agricultura a devenit în ultimii ani un sector foarte profitabil. Asta și pentru că munca la câmp nu se mai face așa cum se făcea pe vremuri, iar utilajele moderne din ziua de azi permit exploatarea unor suprafețe cultivate mult mai mari.

Prin urmare, dacă vrei ca afacerea ta să meargă, trebuie să ai în vedere achiziția unor echipamente și utilaje absolut necesare pentru orice fermier. Ca să-ți fie mai ușor, îți prezentăm o listă cu unele dintre cele mai importante dintre ele.

Tractorul

Vorbim despre cel mai important utilaj agricol, întrucât este indispensabil pentru o serie de lucrări. Astfel, vei avea nevoie de un tractor începând cu aratul, continuând cu semănatul, fertilizarea, aplicarea tratamentelor fitosanitare și încheind cu recoltatul și curățarea terenului. Pentru fiecare din aceste activități, tractorului i se atașează echipamente specifice. Mai mult de atât, cu ajutorul tractorului se pot face lucrări de îmbunătățiri funciare, fiind folosit și pentru transportul materialelor atunci când se construiesc grajduri, hale, silozuri și alte dependințe.

Combina

Este un utilaj de dimensiuni impresionante, folosit pentru recoltarea cerealelor. Are capacitatea de a efectua mai multe operațiuni începând cu tăierea cerealelor, secerarea până la transferul boabelor în remorci. Cea mai importantă piesă a unei combine este hederul, care se montează în partea din față a utilajului. Rolul acestuia este acela de a tăia cerealele și a le transfera apoi în combină, unde boabele sunt separate de celelalte resturi vegetale. Hederul trebuie să fie adaptat atât ca formă, cât și ca dimensiune pentru fiecare tip de cultură, iar acesta este unul din criteriile principale de care trebuie să ții cont când alegi o combină.

Plugul

Plugul este una dintre cele mai vechi unelte agricole, fiind folosit încă de pe vremea în care oamenii au început să cultive pământul. Rolul său este acela de a săpa brazde în vederea însămânțări, iar între primele modele de pluguri și cele folosite în prezent nu mai există nici cea mai mică asemănare. Plugurile moderne se atașează de un tractor și permit efectuarea unor arături de mare precizie, pe suprafețe întinse și în timp scurt. Lamele plugului sapă brazde pe terenul ce urmează a fi cultivat, întorcând bucățile de sol și îngropând buruienile. Se asigură astfel și o mai bună aerisire a solului, creându-se condițiile optime pentru însămânțare.

Semănătoarea

După cum se poate deduce din denumirea sa, semănătoarea este utilajul necesar lucrărilor de însămânțare. Există două categorii distincte de semănători, respectiv cele liniare și cele de precizie, fiecare tip fiind recomandat pentru anumite culturi. Semănătorile moderne pot fi reglate să plaseze semințele la o anumită adâncime și la o anumită distanță, semănatul cu un astfel de echipament fiind mult mai precis și mai eficient decât dacă ar fi făcut manual.

Cultivatorul

Înainte de însămânțare, sunt necesare mai multe lucrări pentru pregătirea solului în funcție de starea în care acesta se prezintă la momentul respectiv. Pentru astfel de lucrări, ai nevoie de un cultivator, care se atașează de un tractor, asemenea plugului. Spre deosebire de plug, care este prevăzut cu lame pentru a brăzda pământul, cultivatorul are montate mai multe cuțite, cu ajutorul cărora rupe stratul superior al solului. Totodată, cultivatorul fărâmițează și nivelează suprafața ce urmează a fi însămânțată, creând astfel patul germinativ pentru viitoarele culturi.

Întreținerea utilajelor enumerate este o altă preocupare importantă pe care trebuie să o aibă orice fermier. Utilajele trebuie supuse unor revizii periodice, iar în cazul în care apar defecțiuni poți achiziționa piese pentru utilaje agricole de pe Rul-Grup.ro.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/EA45-AXlvWk

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri